piątek, 19 czerwca 2015

Młode ziemniaczki pieczone z masłem i solą morską

Dzisiaj proste i smaczne, chyba wszystkim znane młode ziemniaczki .... Bardzo je lubię i ciesze się nimi od pierwszych dni  kiedy tylko pojawiają się na straganach .... Rzecz jasna, że takich jakie przygotowywała moja mama nikt nie już nie upiecze ale staram się nadać im najbliższy smak wspomnień. Do takich ziemniaczków idealne jest zsiadłe mleko bądź sadzone jajko.

Młode ziemniaczki pieczone z masłem i solą morską 

SKŁADNIKI:


1 kg młodych niewielkich ziemniaków
sól morska gruboziarnista 
około 50 g masła 


PRZYGOTOWANIE


Młode, niewielkie ziemniaczki szorujemy w zimnej wodzie, układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym torebką do pieczenia i nakrajamy na krzyż. Na każdym ziemniaczku układamy po kąsku masła.




Ziemniaki oprószamy grubo zmieloną sola morską. 



Ziemniaki pieczemy w nagrzanym do 200 stopnie piekarniku przez 60 minut.



2 komentarze: