sobota, 13 czerwca 2015

Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką

Dzisiaj zapraszamy Was na pyszny pieczony schab w nietuzinkowej odsłonie. Klasyczne wieprzowe mięsko przykryte marchewkową pierzynką z kleksem majonezu po zapieczeniu otula się chrupiąca kołderką. Schab został podany na zielonej salacie z pomidorami i szczypiorkiem.

Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką



SKŁADNIKI:

3 plastry schabu 
sól i pieprz 
1 marchewka 
1/2 małej cebuli białej 
1-2 ząbki czosnku 
3 duże łyżki majonezu
(tłuszcz do smarowania naczynia)

do podania:
sałat masłowa,
pomidory malinowe,
 szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:

Schab oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Naczynie do zapiekania wykładamy torebką do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem) układamy rozklepany schab, na nim układamy piórka cebuli białej. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, rozkładamy na schabie, oprószamy solą i pieprzem. Następnie nakładamy porcję majonezu i posiekanego czosnku. 
Schab wstawiamy do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut.
Schab podajemy na sałacie z pomidorkami i szczypiorkiem. 

8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy sposób na schabowego. Na pewno wykorzystam przepis i zrobię coś podobnego dla rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam ten przepis :) Taki schab jest bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki świetny pomysł, koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) cieszymy się że przepis przypadł CI do gustu, smacznego gotowania :))

      Usuń