niedziela, 10 maja 2015

Wyniki - Wiosenny konkurs

Dziękujemy wszystkim za udział w naszym Wiosennym konkursie
Przypominamy, że do wygrania było 6 książek "Życie jest słodkie z cukrem Królewskim". 
Laureatów wybrałyśmy spośród nadesłanych zgłoszeń.

Zwycięzcom gratulujemy :-) 




W dniu 3 maja upłynął termin nadsyłania zgłoszeń w naszym konkursie.
Spośród nadesłanych zgłoszeń wybrałyśmy sześć osób do których powędrują książki
Gratulujemy !!!


Książki otrzymują:

1 Pani Anna D za przepis Sałatka z selera naciowego 


SKŁADNIKI:

2 łodygi selera naciowego
7,8 rzodkiewek
4,5 małych plasterek salami
1 jabłko
szczypiorek do posypania
sok z cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:
Jabłko obieramy i wraz z rzodkiewką kroimy w kostkę, seler kroimy w plasterki. Do miski przekładamy pokrojone składniki dodajemy salami - mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem. 



2. Pani Katarzyna J. za Torcik z musem truskawkowym i masą z serka homogenizowanego



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
1,5 łyżki kakao
Masa homo:
500g serka homogenizowanego waniliowego
2 opakowania galaretki cytrynowej
Mus truskawkowy:
1/2 kg truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
Dodatkowo:
150 ml śmietany 36%
1/2 łyżki cukru pudru. 


PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Masa homo: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Zimny serek homogenizowany miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na przestudzony biszkopt. Wyrównuję. Odstawiam do stężenia.
3. Mus truskawkowy: Truskawki miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki truskawkowe. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto i wyrównuję. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
4. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną dekoruję wierzch ciasta.


3. Pan Marcin P. za Łososia w szuwarach



SKŁADNIKI:
500g fileta z łososia
1 pęczek kopru
sok z 1/2 cytryny
pieprz cytrynowy
350g zielonego mrożonego groszku
1 duży ogórek zielony
1 opakowanie mix sałat

Sos:
150ml śmietany 12%
4 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki miodu
świeżo zmielony pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE:
1. Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę, następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 
25 minut.
2. Sos: 
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i wstawić do lodówki.
3. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
4. Zielonego ogórka obrać i pokroić w plasterki a mix sałat umyć i osuszyć.
5. Mix sałat, ogórek i groszek wymieszać w salaterce, na wierzchu ułożyć łososia i całość polać sosem.


4. Pani Wioleta Sz. za Grillowaną karkówkę w curry i papryce


SKŁADNIKI:

1 kg karkówki
Przyprawa do karkówki


Marynata:
0,5 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka natki pietruszki

Sałatka:
Garść mixu sałat z orzechową nutą
1 czerwona cebula
10 pomidorków koktajlowych
1 ogórek

Sos:
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego koperku


PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Obtaczamy w przyprawie do karkówki i układamy w pojemniku. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy ze sobą, zalewamy mięso. Pojemnik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso grillujemy do miękkości. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty.

Na talerzu układamy mix sałat, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i ogórka oraz połówki pomidorków koktajlowych. Mięso z sałatką podajemy z sosem czosnkowym.

5. Pani Izabela Cz. za Okienkowe ciasteczka maślane


SKŁADNIKI:

30 dkg mąki
20 dkg masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka ekstraktu waniliowego
dodatkowo
galaretka agrestowa
galaretka wiśniowa
1 budyń śmietankowy
0,5 litra mleko
250 g masło


PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 40 minut.
Następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy foremką ciasteczka, a w co drugim mniejszą foremką wycinamy okienka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 10 minut. Studzimy
Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl wrzątku (każda osobno), studzimy.
Budyń gotujemy wg wskazówek na opakowaniu i studzimy.
Masło miksujemy i powoli dodajemy budyń.
Ciasteczka przekładamy masą budyniową, a w okienko wlewamy troszeczkę tężejącej galaretki.
Całość posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego


6. Pani Izabela S. za Muffinki z pokrzywą i miętową bitą śmietaną


SKŁADNIKI:

Ciasto:
2 małe jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
pokrzywa ( pół pęczka )

Dodatkowo:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
1 galaretka o smaku miętowo-jabłkowym

PRZYGOTOWANIE:
1.Liście pokrzywy płuczemy o dokładnie osączamy z wody.Następnie miksujemy blenderem na gładką masę.Powinno być 3 łyżki zmiksowanej masy.
2.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy olej i chwilkę miksujemy.Na koniec dodajemy obie mąki,proszek do pieczenia i zmiksowaną pokrzywę.Całość dokładnie mieszamy.
3.Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek ( ja dodatkowo używam papierowych papilotek ).
4.Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.Studzimy.
5.Odkładamy 2 płaskie łyżki sypkiej galaretki.Pozostałą galaretkę rozpuszczamy z połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
6.Śmietanę ubijamy na sztywno,stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy.
7.Muffinki dekorujemy bitą śmietaną.Odstawiamy do stężenia.Przed podaniem posypujemy odłożoną sypką galaretką.
Rady:Z przepisu wyszło mi 10 sztuk muffinek.


:-)    :-)    :-) 


Zwycięzców prosimy o przesłanie na adres koncziiszpileczka@gmail.com danych potrzebnych do wysyłki nagród - imię, nazwisko, dokładny adres z kodem pocztowym. 



Przesyłki zostaną wysłane Pocztą Polską w terminie do 7 dni od podania przez Was danych do wysyłki.

Jeszcze raz gratulujemy :) 

4 komentarze:

  1. Wszystkim gratuluję wygranej :)) świetne przepisy!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za wyróżnienie i gratuluję pozostałym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo,tak bardzo się cieszę,że spodobał się Wam mój przepis,a był bardzo pyszny:)
    Gratuluję również pozostałym:)
    Pozdrawiam Iza:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję zwycięzcom! A Was dziewczyny zapraszam do udziału w moim KONKURSIE (ja w Waszym nie brałam udziału, bo książkę już mam :)

    OdpowiedzUsuń