poniedziałek, 4 maja 2015

Poniedziałkowy "fit" - Kotlety mielone z kaszą pęczak

Takie kotlety najczęściej podaję na obiad tylko z surówką. Kaszę pęczak osobiście uwielbiam i w tej formie również mi smakuje. Kotlety z kaszy i mięsa z indyka są zdrowszą  alternatywą dla tradycyjnych mielonych czy obiadu typu ziemniaki i kotlet w panierce.

Kotlety mielone z kaszą pęczak




SKŁADNIKI:

100 g kaszy pęczak
300 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
sól, pieprz
papryka słodka
oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Kaszę odcedzamy i przekładamy na sitko do odcieknięcia. Ważne aby woda odciekła z kaszy, bo lepiej się będą kleić kotlety.
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko i dodajemy kaszę.Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Można również dodać swoje ulubione przyprawy do mielonego czy zioła. Mieszamy masę i formujemy z niej kotlety, które układamy bezpośrednio na rozgrzanej patelni z niewielka ilością oliwy. Smażymy z obu stron.



17 komentarzy:

  1. fajny sposób na odmienione kotlety :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Zdrowo i ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podobają te kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że pomysł Ci się spodobał i zachęcamy do przygotowania takich kotletów.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, polecamy wykorzystać w przyszłości :)

      Usuń
  5. takich jeszcze nie robiłam,aa co tam zrobię na dniach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pysznie wyglądają no i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń