piątek, 22 maja 2015

Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami i pomidorami

Bardzo lubię fasolkę szparagową, słabość mam jednakowo do zielonej jak i żółtej. Szparagówkę lubię jako klasyczny dodatek do dań oraz jako składnik głównej propozycji obiadowej. Dzisiaj zapraszam właśnie na takie danie, które kryje w sobie moc warzyw. Można rzec, że w przybliżeniu to danie z patelni, które kryje w sobie pieczone słupki ziemniaka oraz świeże pomidorki. Smażona cebula z czosnkiem daje całości idealne podkreślenie smaku. Polecamy na piątkowy obiad. 

Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami i pomidorami 


SKŁADNIKI:


200 g fasolki szparagowej zielonej
200 g fasolki szparagowej żółtej
około 400 g ziemniaków
2 duże pomidory
1 cebula średnia
2 ząbki czosnku
zielona cebulka
oliwa
olej do smażenia
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę szparagową gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, kroimy w słupki o długości około 5-6 cm. 
Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki - ala frytki, smażmy na złoto na rozgrzanym głębokim oleju. 
Cebulę i czosnek obieramy siekamy - szklimy na oliwie. Dodajemy fasolkę i mieszamy. Następnie dodajemy usmażone ziemniaki oraz pokrojone w kostkę pomidory - całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy oprószając posiekaną zieloną cebulką.



4 komentarze: