środa, 20 maja 2015

Słodkie środy - Sernik z jabłkami na zimno z piankową niespodzianką

Jak co środę musi być u nas słodko. Dzisiaj jest słodko i niebiańsko dla podniebienia, chociaż i dla oczu również ;) Serniki na zimno mają to do siebie, że przygotowuje się je warstwami co wymaga więcej czasu, jednak dla takiego efektu warto go poświęcić - bo przecież to miło spędzony czas ;) Dla odmiany klasyki połączyłam sernik na zimno z warstwą jabłek, w środku ukryłam miłą niespodziankę którą podpatrzyłam w przepisie mojej koleżanki Wiktorii, autorki pysznego bloga . Całość skomponowała się idealnie i zniknęła w ekspresowym tempie :) 

Sernik z jabłkami na zimno z piankową niespodzianką


SKŁADNIKI:

około 24 herbatniki

1,5 kg jabłek

2 zielone galaretki (np agrestowe)
400 g serka homogenizowanego waniliowego
200 g śmietany 30%
2 galaretki cytrynowe
3 galaretki czerwone
16 ciepłych lodów lub 16 kostek ptasiego mleczka
3 galaretki malinowe
wiórki kokosowe
listki mięty

PRZYGOTOWANIE:

Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy herbatniki. 

Warstwa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do rondla i prażymy (w razie potrzeby podlać 3-4 łyżkami wody), kiedy jabłka zmiękną wsypujemy dwie galaretki zielone i energicznie mieszamy. 

Na warstwę herbatników wykładamy warstwę jabłek – wyrównujemy. Na jabłkach układamy ciepłe lody lub ptasie mleczko, wstawiamy do lodówki. 

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek homogenizowany. Żółtą galaretki rozrabiamy w 1 szklance wrzącej wody i przestudzamy. Zimną galaretkę przekładamy do masy i delikatnie miksujemy. 
Masę przekładamy na warstwę jabłek. Wstawiamy do lodówki by całość stężała.
Galaretki malinowe rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody i przestudzamy, wylewamy na górę deseru. Wierzch posypujemy wiórkami kokosu. 
Sernik wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Podajemy dekorując miętą.


19 komentarzy:

  1. Wspaniałe to ciacho. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tę zieloną warstwę z jabłkami,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, ta zielona warstwa jest pyszniutka :)

      Usuń
  3. Fajny pomysł z niespodzianką, serniczek wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  4. ciacho wygląda pysznie, tyle, że chyba ciepłe lody do niego dodajemy, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asa faktycznie lody ciepłe ale gafa - już poprawiamy, dziękujemy za czujność :))

      Usuń
  5. o mama mia..ale pysznosci..

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne i na pewno pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kuszące ciacho,a zwłaszcza to ptasie mleczku w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. galaretka do jabłek rozpuszczona już jak mniemam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie nie .... galaretkę do jabłek wsypujemy suchą - koniecznie suchą :))

      Usuń
    2. słowo "dodajemy" moze oznaczac wszystko :) z reguly galaretke sie rozpuszcza najpierw... no nic za pozno, nie wyszlo :/

      Usuń
    3. oj ... uszczypliwość się pojawia .... gdyby galaretka była rozpuszczona z pewnością ta informacja byłaby w przepisie więc warto czytać ze zrozumieniem lub dopytać jeżeli taka potrzeba.
      Pozdrawiamy :))

      Usuń