sobota, 16 maja 2015

Chleb pszenno żytni na zakwasie z automatu

Lubicie domowe pieczywo? Ja je uwielbiam. Przypomina mi ono smak dzieciństwa :-) najbardziej lubię świeży chleb z chrupiącą skórką, posmarowany masłem i podany z kubkiem mleka - nic więcej do pełni szczęścia wówczas nie potrzeba. Tak się składa, że ostatnio stałam się posiadaczką śliczniutkiego automatu do wypieku chleba :-) Tym samym, w naszym domu zapachniało świeżym pieczywem... Dzisiaj upiekliśmy chleb mieszany na zakwasie. Nie muszę chyba pisać, ze był pyszny, zapraszam...


Chleb pszenno żytni na zakwasie z automatu


SKŁADNIKI:

330 ml wody ciepłej
160 g mąki żytnej typ 720
440 g mąki pszennej typ 550
130 g zakwasu żytniego
5 łyżek oleju rzepakowego 
2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Do pojemnika z automatu do pieczenia chleba wlewamy wodę, wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę żytnią, sól i cukier, następnie olej oraz zakwas.
 Pojemnik umieszczamy w maszynie i włączamy maszynę na wyrabianie, następnie wyłączamy maszynę i pozostawiamy, aż wyrośnie ciasto u mnie trwało to około 2,5 godziny. Następnie włączmy maszynę na program 12 na czas pieczenia 60 minut z maksymalnie zarumienioną skórką.




38 komentarzy:

  1. Piękny chleb, domowe pieczywo jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny chlebek :-) moja mama piecze takie z automatu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. widać gołym okiem, że w tym chlebie jest dodatek drożdży. tak mało zakwasu, tak krótki czas wyrastania i takie dziury? niemożliwe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednak jest to możliwe :) To jest chlebek na samym zakwasie i czas podany w przepisie jest realnym czasem :) Chlebek na drożdżach wyrasta już w 40 minut u nas czas 2,5 godziny ... Wszystko też zależne od tego jaki zakwas jest stary - im starszy tym mocniejszy i ciasto szybciej rośnie .... Chleb piekliśmy już wielokrotnie w maszynie i za każdym razem takowy z dziurami był :) Polecamy :))
      Pozdrawiamy :))

      Usuń
  4. Wygląda super, nie ma to jak domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mam niestety automatu, ale myślę, że i tak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam chcę jutro upiec ten chlebek, ale nie wiem czy mój zakwas nie jest za młody, ma dopiero ponad tydzień. Dzisiaj go dokarmię i jutro upiekę dam znać jak wyjdzie, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj z tygodniowym zakwasem ja mam taki dość długo leżakujący ....

      Usuń
  7. dzięki za odpowiedź na pewno niedługo spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie co do zakwasu, mój jest młody,( ale upiekłam już na nim 3 chleby, dwa w automacie jeden, bez który po przełożeniu na blachę "pięknie" się rozjechał, po upieczeniu wyszedł zbity placek który wylądował w koszu ). Otóż wczoraj wieczorem zakwas dokarmiłam dzisiaj rano upiekłam z niego chleb, zostało mi troszkę zakwasu więc go znowu dokarmiłam i jak zaczął ładnie pracować (po kilku godzinach) wstawiłam go do lodówki. Jeśli za parę dni będę chciała upiec następny chleb to mogę użyć od razu tego gotowego zakwasu (oczywiście po uprzednim ogrzaniu go), czy muszę go dokarmić i dopiero potem piec (w tej chwili po dokarmieniu mam prawie pełen 1l pojemnik), pozdrwaiem i czekam na rady. Wstawiłam tu moje pytanie, bo tylko Ty jesteś aktywna.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przed pieczeniem mam pytanko, czy ten chleb na drugi dzień też staje się twardy, bo do tej pory moje chleby na zakwasie na następny dzień już nie smakowały tak jak po upieczeniu i chciałabym aby ten chleb nie wyszedł ciemny. Wczoraj upiekłam chleb z innego przepisu na zakwasie, tamten był jasny, a mój wyszedł ciemny, a ja wolę jasne chleby. Ten na zdjęciu wygląda apetycznie i widzę że mąki żytniej jest dużo mniej niż pszennej, może wyjdzie jasny i pulchny chlebek?

    OdpowiedzUsuń
  10. Zakwas się karmi codziennie im starszy tym jest mocniejszy to znaczy ze będzie ciasto szybciej rosło i będzie pulchniejsze. W odpowiedzi na czy chleb będzie twardy na drugi dzień to jest trudne pytanie ponieważ wszystko zależny od po 1 ciasta nie może być zbyt twarde ani miękkie po 2 im dłużej rośnie tym lepiej ciasto nie jest zbite po 3 lepiej piec w foremkach ciasto się nie rozejdzie po bokach po 4 temperatura oraz wysokość każdy piekarnik jest inny mój na przykład dobrze piecze nie na środkowej polce tylko o jedna niżej. Żeby upiec dobry chleb trzeba trochę eksperymentować aż do uzyskania tego właściwego końcowego wyrobu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba mnie nie zrozumiałaś co do zakwasu, jeżeli chleba na zakwasie nie będę piekła przez dłuższy czas, to przecież nie będę go dokarmiać codziennie, bo braknie mi na niego miejsca, czytałam na stronach net-u że wystarczy dokarmić raz w tygodniu, bo tyle wytrzymuje w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w tym momencie jak nie pieczesz chlebka to wystarczy dokarmić raz w tygodniu. Jak Twoje wypieki? pochwal się koniecznie

      Usuń
  12. chyba jutro zabiorę się wreszcie za ten chlebek. Mój zakwas ma już miesiąc i dość ładnie bąbelkuje, właśnie został dokarmiony i jutro będzie użyty, zobaczymy czy mi też wyjdzie taki piękny chlebuś, mam nadzieję że tak, dam znać, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekamy z niecierpliwością na Twój wypiek :)

      Usuń
    2. Nie wiem dlaczego mój chleb aż tak długo rośnie, siedzi już prawie 7 godzin i wcale dużo nie urósł, zostawię go jeszcze na 1 godz. i potem czy będzie wyrośnięty czy nie włączam pieczenie i zobaczę co z niego wyjdzie (mogłam dodać trochę drożdży, ale chciałam chleb na samym zakwasie). Czas wyczekiwania na taki chleb jest tak długi, że powoli tracę chęci na pieczenie chlebów na zakwasie.

      Usuń
    3. hmmm nie wiem dlaczego nie urósł - pojemnik umieściłaś w automacie do wypieku chleba?

      Usuń
  13. chlebek siedzi już w automacie ponad 4 godz. i dopiero powoli zaczyna się podnosić, ale jestem cierpliwa i pieczenie dopiero włączę jak foremka będzie pełna ciasta. Ciasto wygląda dość fajnie, nie jest rzadkie i nawet wydaje mi się że jest jasne, ale zobaczymy jaki będzie po upieczeniu. Mam nadzieję że podczas pieczenia nie opadnie, jeszcze dam znać.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wreszcie po 8 godzinach zaczęłam go piec, jeszcze się piecze i wygląda dość zachęcająco, jeszcze trochę urósł.A zapach w całym domu???????????? jak w piekarni. Już nie mogę się doczekać żeby go skosztować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 8 godzin? ... hmm u nas znacznie krócej ale liczę że czas warty poświecenia !!!!

      Usuń
  15. Oj warty warty, chlebek pyszny z chrupiącą skórką i jak na chleb zakwasowy nawet mięciutki i pulchny. Mam nadzieję że jutro też taki będzie, szkoda że nie można wstawić zdjęcia. Następnym razem chyba zostawię ciasto w automacie na całą noc, tak że rano włączę tylko pieczenie i będzie świeżutki i cieplutki na śniadanko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszymy że chlebek spełnił oczekiwania, jest on pyszny i polecam wszystkim .. Tylko zastanawia mnie dlaczego tak długo Twój nie ruszał .. Zapraszam do przesłania zdjęcia na naszego maila, umieścimy chlebek w kąciku czytelników - będzie nam niezmierni miło Cię tam gościć :)

      Usuń
  16. Chlebek dzisiaj jest tak samo pyszny jak wczoraj i nawet nie żałuję że musiałam tak długo na niego czekać. Co do wyrastania, to czytałam że na zakwasie chleby rosną tak długo, może mój zakwas jest jeszcze zbyt młody, choć tak fajnie bąbluje. Mam jeszcze pytanko co do zakwasu, czy mogę go teraz dokarmiać inną mąką, np. żytnią 720, lub zwykłą pszenną? Zakwas robiłam na żytniej razowej, ale tej mąki już nie mam, a mam inne i chciałabym je zużyć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nas to cieszy, nigdy nie mieszaliśmy mąk, zawsze dokarmiamy tą samą mąką ...

      Usuń
  17. zdjęcie wysłane, ale nie wiem czy na dobry adres.

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie wiem już kogo zapytać, mam zakwas wychodowany na mące żytniej razowej, czy teraz mogę go dokarmiać inną mąką? jeśli tak to jaką? bardzo proszę o odpowiedź. Chciałam dzisiaj dokarmić mój zakwas, ale nie mam już mąki żytniej razowej, a nie wiem czy mogę użyć innej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basia My zawsze dokarmiamy tę samą mąką

      Usuń
    2. Znajoma dokarmiała kwa różnymi mąkami więc myślę, że można inną mąką go dokarmić i wówczas będzie np orkiszowy czy pszenny zakwas

      Usuń
  19. Chlebek wyszedł piękny, wyrośnięty, ale niestety u mnie rośnie ok 8 godz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu nie wiem dlaczego tyle rośnie u Ciebie .. Ale chyba warto odczekać by mieć tak pyszny chlebek :)

      Usuń
  20. Wreszcie mój chleb nie rośnie 8 godzin, tym razem rósł 3,5h po całkowitym zakończeniu programu wyrabiania ciasta. Mój zakwas ma już 4 miesiące, może to było przyczyną tak długiego wyrastania ciasta bo zakwas był wtedy za młody? Chciałam już wyżucić mój zakwas, ale mówię robię po raz ostatni i jak znowu będzie ciasto wyrastało 8h to dam sobie spokój z chlebami na zakwasie, a tu proszę niespodzianka, chlebek pięknie wyrósł w ciągu 3,5 h.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brawo!!! Bardzo nas to cieszy, że czas się skrócił, a Ty powracasz do naszego chlebka :)

      Usuń