tag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post5977795086724204065..comments2023-04-04T17:39:51.302+02:00Comments on Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki: Chleb pszenno żytni na zakwasie z automatuKonczi i Szpileczkahttp://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comBlogger38125tag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-51094279110580832762017-03-18T09:38:02.757+01:002017-03-18T09:38:02.757+01:00Brawo!!! Bardzo nas to cieszy, że czas się skróci...Brawo!!! Bardzo nas to cieszy, że czas się skrócił, a Ty powracasz do naszego chlebka :) Konczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-12071776634944338632017-03-17T11:29:38.229+01:002017-03-17T11:29:38.229+01:00Wreszcie mój chleb nie rośnie 8 godzin, tym razem ...Wreszcie mój chleb nie rośnie 8 godzin, tym razem rósł 3,5h po całkowitym zakończeniu programu wyrabiania ciasta. Mój zakwas ma już 4 miesiące, może to było przyczyną tak długiego wyrastania ciasta bo zakwas był wtedy za młody? Chciałam już wyżucić mój zakwas, ale mówię robię po raz ostatni i jak znowu będzie ciasto wyrastało 8h to dam sobie spokój z chlebami na zakwasie, a tu proszę niespodzianka, chlebek pięknie wyrósł w ciągu 3,5 h.Basiahttps://www.blogger.com/profile/09250993579998547447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-10879855091713967572017-01-24T21:01:55.544+01:002017-01-24T21:01:55.544+01:00Basiu nie wiem dlaczego tyle rośnie u Ciebie .. Al...Basiu nie wiem dlaczego tyle rośnie u Ciebie .. Ale chyba warto odczekać by mieć tak pyszny chlebek :) Konczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-17637106827625208032017-01-24T19:28:34.283+01:002017-01-24T19:28:34.283+01:00Chlebek wyszedł piękny, wyrośnięty, ale niestety u...Chlebek wyszedł piękny, wyrośnięty, ale niestety u mnie rośnie ok 8 godz.Basiahttps://www.blogger.com/profile/09250993579998547447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-4132264132869457232016-12-18T15:12:02.444+01:002016-12-18T15:12:02.444+01:00Znajoma dokarmiała kwa różnymi mąkami więc myślę, ...Znajoma dokarmiała kwa różnymi mąkami więc myślę, że można inną mąką go dokarmić i wówczas będzie np orkiszowy czy pszenny zakwas Konczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-65769836463609177752016-12-18T08:15:27.255+01:002016-12-18T08:15:27.255+01:00Basia My zawsze dokarmiamy tę samą mąką Basia My zawsze dokarmiamy tę samą mąką Konczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-56564955361044250812016-12-17T17:10:10.038+01:002016-12-17T17:10:10.038+01:00Nie wiem już kogo zapytać, mam zakwas wychodowany ...Nie wiem już kogo zapytać, mam zakwas wychodowany na mące żytniej razowej, czy teraz mogę go dokarmiać inną mąką? jeśli tak to jaką? bardzo proszę o odpowiedź. Chciałam dzisiaj dokarmić mój zakwas, ale nie mam już mąki żytniej razowej, a nie wiem czy mogę użyć innej.Basiahttps://www.blogger.com/profile/09250993579998547447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-75332834482853853802016-12-15T17:32:05.726+01:002016-12-15T17:32:05.726+01:00Chlebuś wygląda fantastycznie :) idealny! Chlebuś wygląda fantastycznie :) idealny! Konczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-28611213996676821962016-12-15T17:26:35.701+01:002016-12-15T17:26:35.701+01:00Bardzo nas to cieszy, nigdy nie mieszaliśmy mąk, z...Bardzo nas to cieszy, nigdy nie mieszaliśmy mąk, zawsze dokarmiamy tą samą mąką ... Konczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-29947891938964917892016-12-15T15:54:44.183+01:002016-12-15T15:54:44.183+01:00zdjęcie wysłane, ale nie wiem czy na dobry adres.zdjęcie wysłane, ale nie wiem czy na dobry adres.Basiahttps://www.blogger.com/profile/09250993579998547447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-17700955681506054032016-12-15T12:47:41.051+01:002016-12-15T12:47:41.051+01:00Chlebek dzisiaj jest tak samo pyszny jak wczoraj i...Chlebek dzisiaj jest tak samo pyszny jak wczoraj i nawet nie żałuję że musiałam tak długo na niego czekać. Co do wyrastania, to czytałam że na zakwasie chleby rosną tak długo, może mój zakwas jest jeszcze zbyt młody, choć tak fajnie bąbluje. Mam jeszcze pytanko co do zakwasu, czy mogę go teraz dokarmiać inną mąką, np. żytnią 720, lub zwykłą pszenną? Zakwas robiłam na żytniej razowej, ale tej mąki już nie mam, a mam inne i chciałabym je zużyć.Basiahttps://www.blogger.com/profile/09250993579998547447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-10439566550016650362016-12-15T06:46:03.103+01:002016-12-15T06:46:03.103+01:00Bardzo się cieszymy że chlebek spełnił oczekiwania...Bardzo się cieszymy że chlebek spełnił oczekiwania, jest on pyszny i polecam wszystkim .. Tylko zastanawia mnie dlaczego tak długo Twój nie ruszał .. Zapraszam do przesłania zdjęcia na naszego maila, umieścimy chlebek w kąciku czytelników - będzie nam niezmierni miło Cię tam gościć :) Konczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-40238357359595474462016-12-14T22:11:13.533+01:002016-12-14T22:11:13.533+01:00Oj warty warty, chlebek pyszny z chrupiącą skórką ...Oj warty warty, chlebek pyszny z chrupiącą skórką i jak na chleb zakwasowy nawet mięciutki i pulchny. Mam nadzieję że jutro też taki będzie, szkoda że nie można wstawić zdjęcia. Następnym razem chyba zostawię ciasto w automacie na całą noc, tak że rano włączę tylko pieczenie i będzie świeżutki i cieplutki na śniadankoBasiahttps://www.blogger.com/profile/09250993579998547447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-14857365042887624132016-12-14T20:05:18.404+01:002016-12-14T20:05:18.404+01:00hmmm nie wiem dlaczego nie urósł - pojemnik umieśc...hmmm nie wiem dlaczego nie urósł - pojemnik umieściłaś w automacie do wypieku chleba? <br />Konczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-63645709425274623562016-12-14T20:03:27.767+01:002016-12-14T20:03:27.767+01:008 godzin? ... hmm u nas znacznie krócej ale liczę ...8 godzin? ... hmm u nas znacznie krócej ale liczę że czas warty poświecenia !!!!Konczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-28941001358708392092016-12-14T18:16:43.837+01:002016-12-14T18:16:43.837+01:00Wreszcie po 8 godzinach zaczęłam go piec, jeszcze ...Wreszcie po 8 godzinach zaczęłam go piec, jeszcze się piecze i wygląda dość zachęcająco, jeszcze trochę urósł.A zapach w całym domu???????????? jak w piekarni. Już nie mogę się doczekać żeby go skosztować.Basiahttps://www.blogger.com/profile/09250993579998547447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-49621043548615798922016-12-14T16:19:41.745+01:002016-12-14T16:19:41.745+01:00Nie wiem dlaczego mój chleb aż tak długo rośnie, s...Nie wiem dlaczego mój chleb aż tak długo rośnie, siedzi już prawie 7 godzin i wcale dużo nie urósł, zostawię go jeszcze na 1 godz. i potem czy będzie wyrośnięty czy nie włączam pieczenie i zobaczę co z niego wyjdzie (mogłam dodać trochę drożdży, ale chciałam chleb na samym zakwasie). Czas wyczekiwania na taki chleb jest tak długi, że powoli tracę chęci na pieczenie chlebów na zakwasie.Basiahttps://www.blogger.com/profile/09250993579998547447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-34209363510963018882016-12-14T14:04:03.889+01:002016-12-14T14:04:03.889+01:00chlebek siedzi już w automacie ponad 4 godz. i dop...chlebek siedzi już w automacie ponad 4 godz. i dopiero powoli zaczyna się podnosić, ale jestem cierpliwa i pieczenie dopiero włączę jak foremka będzie pełna ciasta. Ciasto wygląda dość fajnie, nie jest rzadkie i nawet wydaje mi się że jest jasne, ale zobaczymy jaki będzie po upieczeniu. Mam nadzieję że podczas pieczenia nie opadnie, jeszcze dam znać.Basiahttps://www.blogger.com/profile/09250993579998547447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-63020149808255659962016-12-13T21:42:13.524+01:002016-12-13T21:42:13.524+01:00Czekamy z niecierpliwością na Twój wypiek :) Czekamy z niecierpliwością na Twój wypiek :) Konczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-20941406743178907812016-12-13T20:30:11.048+01:002016-12-13T20:30:11.048+01:00chyba jutro zabiorę się wreszcie za ten chlebek. M...chyba jutro zabiorę się wreszcie za ten chlebek. Mój zakwas ma już miesiąc i dość ładnie bąbelkuje, właśnie został dokarmiony i jutro będzie użyty, zobaczymy czy mi też wyjdzie taki piękny chlebuś, mam nadzieję że tak, dam znać, pozdrawiam.Basiahttps://www.blogger.com/profile/09250993579998547447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-995073553065215232016-12-04T09:47:25.384+01:002016-12-04T09:47:25.384+01:00Tak, w tym momencie jak nie pieczesz chlebka to wy...Tak, w tym momencie jak nie pieczesz chlebka to wystarczy dokarmić raz w tygodniu. Jak Twoje wypieki? pochwal się koniecznie Konczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-21101395536957556062016-12-01T17:11:50.059+01:002016-12-01T17:11:50.059+01:00Chyba mnie nie zrozumiałaś co do zakwasu, jeżeli c...Chyba mnie nie zrozumiałaś co do zakwasu, jeżeli chleba na zakwasie nie będę piekła przez dłuższy czas, to przecież nie będę go dokarmiać codziennie, bo braknie mi na niego miejsca, czytałam na stronach net-u że wystarczy dokarmić raz w tygodniu, bo tyle wytrzymuje w lodówce.Basiahttps://www.blogger.com/profile/09250993579998547447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-36372540091784721412016-11-29T17:51:27.482+01:002016-11-29T17:51:27.482+01:00Zakwas się karmi codziennie im starszy tym jest mo...Zakwas się karmi codziennie im starszy tym jest mocniejszy to znaczy ze będzie ciasto szybciej rosło i będzie pulchniejsze. W odpowiedzi na czy chleb będzie twardy na drugi dzień to jest trudne pytanie ponieważ wszystko zależny od po 1 ciasta nie może być zbyt twarde ani miękkie po 2 im dłużej rośnie tym lepiej ciasto nie jest zbite po 3 lepiej piec w foremkach ciasto się nie rozejdzie po bokach po 4 temperatura oraz wysokość każdy piekarnik jest inny mój na przykład dobrze piecze nie na środkowej polce tylko o jedna niżej. Żeby upiec dobry chleb trzeba trochę eksperymentować aż do uzyskania tego właściwego końcowego wyrobu.Konczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-30285270824242553262016-11-29T13:56:32.967+01:002016-11-29T13:56:32.967+01:00Przed pieczeniem mam pytanko, czy ten chleb na dru...Przed pieczeniem mam pytanko, czy ten chleb na drugi dzień też staje się twardy, bo do tej pory moje chleby na zakwasie na następny dzień już nie smakowały tak jak po upieczeniu i chciałabym aby ten chleb nie wyszedł ciemny. Wczoraj upiekłam chleb z innego przepisu na zakwasie, tamten był jasny, a mój wyszedł ciemny, a ja wolę jasne chleby. Ten na zdjęciu wygląda apetycznie i widzę że mąki żytniej jest dużo mniej niż pszennej, może wyjdzie jasny i pulchny chlebek?Basiahttps://www.blogger.com/profile/09250993579998547447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3372197388363831767.post-67898946502837751232016-11-28T20:54:36.702+01:002016-11-28T20:54:36.702+01:00Mam pytanie co do zakwasu, mój jest młody,( ale up... Mam pytanie co do zakwasu, mój jest młody,( ale upiekłam już na nim 3 chleby, dwa w automacie jeden, bez który po przełożeniu na blachę "pięknie" się rozjechał, po upieczeniu wyszedł zbity placek który wylądował w koszu ). Otóż wczoraj wieczorem zakwas dokarmiłam dzisiaj rano upiekłam z niego chleb, zostało mi troszkę zakwasu więc go znowu dokarmiłam i jak zaczął ładnie pracować (po kilku godzinach) wstawiłam go do lodówki. Jeśli za parę dni będę chciała upiec następny chleb to mogę użyć od razu tego gotowego zakwasu (oczywiście po uprzednim ogrzaniu go), czy muszę go dokarmić i dopiero potem piec (w tej chwili po dokarmieniu mam prawie pełen 1l pojemnik), pozdrwaiem i czekam na rady. Wstawiłam tu moje pytanie, bo tylko Ty jesteś aktywna.Basiahttps://www.blogger.com/profile/09250993579998547447noreply@blogger.com