środa, 1 kwietnia 2015

Słodkie środy - Wielkanocne maślane baranki

Dzisiaj w cyklu "Słodkie środy" zapraszamy Was na pyszne maślane ciasteczka, takie jak piekły nasze mamy i babcie. Maślane ciasteczka w formie baranków to idealny pomysł na słodkość dla naszych najmłodszych biesiadników. U nas dzieci w pierwszy dzień Świąt dostają do schrupania takie oto baranki. Myślę, że to odpowiedni czas aby zabrać się za ich pieczenie ... 


Wielkanocne maślane baranki


SKŁADNIKI:

400 g mąki wrocławskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru pudru
150 g masła
2 jajka

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnice przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dodajemy pokrojone twarde masło. 



Zagniatamy ciasto (można dodać łyżkę kefiru, jeżeli ciasto wyjdzie za twarde). Ciasto owijamy w folię i chłodzimy min pół godziny w lodówce.


Następnie ciasto wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Foremką w kształcie baranka wycinamy ciasteczka. Ciasteczka przekładamy na blachę do pieczenia.


Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 15 minut – do zarumienienia.


16 komentarzy:

  1. wyglądają tak uroczo, że zaczęłam się rozpływać przed monitorem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, baranki prezentują się uroczo i pysznie smakują

      Usuń
  2. Ale śliczne maleństwa :-) muszę się rozejrzeć za takimi fajnymi wielkanocnymi foremkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wyszły śliczne! Znając moje możliwości to pewnie wszystkie bym połamała zdejmując z blaszki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. I pyszne, i pięknie będą dekorować stół;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Słodko wyglądają, pewnie i tak smakują ;)

    OdpowiedzUsuń