środa, 8 kwietnia 2015

Słodkie środy - Tort pod czereśniową chmurką

Dzisiaj w cyklu Słodkie środy zapraszamy Was na pyszny czereśniowy torcik pod chmurką. Lubicie beziki ? Bo właśnie ta lekka chmurka to śmietankowy krem z mascarpone i małe, słodkie bezy... Kiedy przygotowałam go pierwszy raz zrobił wrażenie na naszych gościach .. po raz drugi również. Więc myślę, że jest on niebanalny a jednak prościutki w przygotowaniu. 

Tort pod czereśniową chmurką  


SKŁADNIKI:

spód:
1 1/2 szklanka mąki tortowej
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła

masa:
500 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody

galaretka:
2 słoiki 750 ml wiśni
2 galaretki
600 ml wrzącej wody

dodatkowo:
100-120 g małych białych bez

 PRZYGOTOWANIE:

Spód: Mąkę łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i masłem – szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciastem wykładamy tortownice (u mnie 27cm) nakłuwamy widelcem. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20-25 minut – ma być zarumienione. 

Przygotowujemy warstwę owoców: w 600 ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe, przestudzamy wkładamy owoce i odstawiamy do czasu,
 aż galaretka z owocami zacznie tężeć.
Kiedy galaretka z owocami zacznie tężeć przekładamy na kruchy spód.

 Krem: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. W wodzie namaczamy żelatynę, podgrzewamy do rozpuszczenia. Gorącą żelatynę dodajemy do śmietany z mascarpone i szybo mieszamy. Masę przekładamy na stężoną warstwę owoców. 
Na wierzchu masy układamy beziki. 
Ciasto odstawiamy na minimum 2-3 godziny do lodówki.


20 komentarzy:

  1. Ale fajny :-) pysznie wygląda z tymi bezikami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne ciasto w wiśniami i kremem z mascarpone, pyszne jest - a z dodatkiem tych bezików to musi być niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie udekoruj bezikami ... jest pysznie :)

      Usuń
  3. Ja bardzo lubię beziki i takie chmurki. Ciasto wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czereśniowy! <3 o mamo.. to musi być bardzo dobre połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to jest bardzo dobre połączenie :-D

      Usuń
  5. Wow, piękny:) Przypomina nieco Pavlovą-musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń