niedziela, 19 kwietnia 2015

Pikantne paprykowe leczo z grzankami

Zapraszamy na szybkie i pikantne leczo. Przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu, a propozycja idealna i na obiad jak i na kolację. Świetnie nada się do odgrzania nawet następnego dnia. Podane z grzankami jest ulubioną wersją mojej rodziny jak i moją :) 

Pikantne paprykowe leczo z grzankami



SKŁADNIKI:


3 papryki czerwone około 600-700g
1 puszka pomidorów krojonych
300 g kiełbasy podwawelskiej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kostka bulionowa warzywna (domowa)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
2 - 3 łyżki oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
grzanki do podania


 PRZYGOTOWANIE:

Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy siekamy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Do garnka przekładamy paprykę, zalewamy około 1,5l wody, dodajemy kostkę bulionową warzywną i gotujemy 15 minut. Pomidory blendujemy i dodajemy do papryki. 

W tym czasie na patelni przesmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę i czosnek i zarumieniamy na złoto. Przekładamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz paprykę słodką, ostrą oraz sól i pieprz do smaku - gotujemy całość 10 minut. Podajemy na gorąco z grzankami.


16 komentarzy:

  1. Pyszności, bardzo lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealnie trafiacie w moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobne leczo (ale bez kiełbasy) robię bardzo często i bardzo lubię tego rodzaju dania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Ja lubię dodatek kiełbaski jednak i bez jest pysznie :D

      Usuń
  4. Pyszne danie, lubię ostre, pikantne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za przepis :) nieczęsto robię leczo i chętnie wypróbuję jakiś nowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł :) Bardzo lubię takie zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne smaki, cudowne połączenie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) minammm , dobrze napisane - my również lubimy i polecamy

      Usuń