piątek, 3 kwietnia 2015

Kopytka z brokułem

Dzisiaj na piątkowy obiad polecamy kopytka w innej odsłonie... Mianowicie, kopytka same w sobie są klasyczne jednak sposób ich podania zaskoczył niejedną osobę. Kopytka z brokułem są świetną alternatywą dla klasyki, w dodatku to połączenie idealnie do siebie pasuje. Kto spróbuje raz z pewnością powróci do tej kompozycji niejednokrotnie ...

Kopytka z brokułem




SKŁADNIKI:

kopytka:
700-800 g ziemniaków
1 jajko
około 3/4-1 szklanka mąki pszennej (dodajemy stopniowo)
sól



dodatkowo
1 brokuł
2 - 3 łyżki masła
bułka tarta
sól

PRZYGOTOWANIE:

Obrane ziemniaki gotujemy na do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
 Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i mąkę (porcjami) wyrabiając. Formujemy wałki, spłaszczamy delikatnie nożem, kroimy pod ukos w niewielkie kopytka. 
Kopytka wrzucamy na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia – wyciągamy. Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 minut, przekładamy do zimnej wody, odcedzamy, siekamy w mniejsze kawałki. 
Kopytka mieszamy z brokułem. Bułkę tarta podsmażamy na masełku. 
Polewamy po kopytkach.
Smacznego :) 




10 komentarzy:

  1. Zjadłabym taki zestaw, oj zjadła. Kopytka uwielbiam i mogę sie nimi zjadać, przy okazji składam życzenia pogodnych, spokojnych i słonecznych świąt Wielkanocnych oraz smacznego jajka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dziękujemy i również życzymy Wesołych i zdrowych Świąt

      Usuń
  2. Pyszny pomysł na obiad :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne danie :-) już teraz życzę Wam wspaniałych, smacznych i kolorowych Świąt :-)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dziękujemy i wzajemnie ... Zdrowych i Wesołych Świąt, co by było smacznie :))

      Usuń
  4. Jeden z ulubionych obiadów mojej córeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Moja również uwielbiam kopytka ... Pozdrawiamy córeczkę :)

      Usuń