środa, 25 marca 2015

Słodkie środy - Wielkanocna babka z kremem

W ramach cotygodniowego cyklu "Słodkie środy" zapraszamy na pyszną, pachnącą cytryną babkę przełożoną cytrynowym kremem. Babka ta jest trzy razy cytrynowa i w trzecim wariancie babka kryje cytrynowy lukier z cytrynową skórką, którą otrzymałyśmy od firmy HELIO
Babka ta jest wilgotna i aromatyczna, idealnie nadaje się na zbliżające Wielkanocne Święta. Przygotowanie jej jest bardzo proste i nie wymaga od nas dużo czasu, a jak wiadomo przed świętami jest go stanowczo za mało ... 

Wielkanocna babka z kremem 



SKŁADNIKI:

ciasto:
5 jajek
250 g mąki wrocławskiej
200 g cukru drobnego do wypieków
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
1 szczypta soli

krem:
100 ml soku z cytryny
150 ml mleka
1/2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
100 g masła
1 łyżka cukru pudru

lukier:
sok z 1 cytryny
około 1 szklanka cukru pudru (tyle ile sok z cytryny przyjmie by lukier był gęsty)

dodatkowo:
skórka cytrynowa HELIO

dodatkowo do przygotowania formy
masło
bułka tarta



PRZYGOTOWANIE:



Cytrynę myjemy w gorącej wodzie szorując szczoteczką, sparzamy we wrzątku. 
Ścieramy na drobnych oczkach całą skórkę i wyciskamy sok. 
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy do białości dodając cukier oraz masło. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i sok stale ucierając. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno.
 Przekładamy co utartych żółtek i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie mieszamy łyżką. 
Formę do babki (o średnicy 21 cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. 
Upieczoną babkę wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.

 Przygotowujemy krem. Mleko mieszamy z sokiem z cytryny, odlewamy 80 ml, wsypujemy budyń i mieszamy. Pozostałość mleka zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń i gotujemy na gęsto. Wyłączamy grzanie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
Zimny budyń miksujemy z masłem dodając cukier puder. 

Babkę przekrawamy na pół - przekładamy kremem. Wstawiamy babkę do lodówki.

 Przygotowujemy lukier. Sok z cytryny przelewamy do miski, dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy przez kilka minut do uzyskania gęstej konsystencji lukru. 
Lukier nakładamy na babkę, dekorujemy skórką cytrynową.
 Babkę wkładamy na godzinę do lodówki.




Do dekoracji świątecznej babki użyłam skórki cytrynowej, która była w zawartości paczuszki jaką otrzymałyśmy w ramach współpracy od firmy HELIO. Skóra cytrynowa jest idealną dekoracją Wielkanocnych słodkości.... Polecamy nie tylko od święta :) 

8 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na babkę :-) lubię cytrynowe smaki :-

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również lubimy cytronową babkę, polecamy na Święta :)

      Usuń
  2. Wspaniała babka :) W sam raz na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babki z kremem jeszcze nie robiłam, wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy przełożyć babkę kremem, świetnie się komponuje i smakuje :)

      Usuń
  4. bez babki nie ma świąt,ten krem musi być super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, z kremem napewno lepiej smakuje ! :) Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń