niedziela, 29 marca 2015

Schab wędzony z domowej wędzarni

To już ostatnia chwila by zapeklować schabik, aby uwędzić go na zbliżające się święta. Przepis bardzo prosty ale efekt jest przepyszny. My swoją przygodę z domową wędzarnią dopiero rozpoczynamy jednak polecamy wszystkim by skusili się na własne wyroby.

Schab wędzony z domowej wędzarni


SKŁADNIKI:

około 1 kg schabu bez kości
1 l wody
50 g peklosóli
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE: 

Mięso myjemy, ja przekroiłam na pół, wkładamy do siatki na wędliny i ściskami.
Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy schab, dodajemy sól, przeciśnięty czosnek, pokruszony liść laurowy i ziele angielskie. Odstawiamy w zimne miejsce na 4 doby.
Następnie wyciągamy schab i osuszamy go przez około 20 godzin (ja zawieszam na sztylu by ładnie odciekł i osechł) Schab zawieszamy na hakach w wędzarni i wędzimy w temperaturze około 60-70 stopni przez 7 godzin. Po tym czasie parzymy schab przez 30 minut w temperaturze 80 stopni. 



7 komentarzy: