niedziela, 1 marca 2015

Domowa konserwa - czosnkowy karczek z szynkowara

Ostatnimi czasy wielu z nas przygotowuje domowe wędliny. W moim domu już od dawna została przyjęta tradycja, że na wszystkie święta wędzimy własne szyneczki. Tak się złożyło, że poza wędzonkami możemy teraz w przyjemny sposób przygotować domowe wędlinki czy też konserwy przy pomocy szynkowaru. Taki oto zestaw  wraz z szynkowarem otrzymałyśmy od sklepu tradismak do przetestowania. Myślę, że warto skusić się na przygotowanie takich domowych pyszności dla swoich najbliższych... 


Domowa konserwa - czosnkowy karczek z szynkowara 


SKŁADNIKI:

700 g karkówki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
1 liść laurowy laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka peklosmaczka 
1 łyżeczka żelatyny
1/3 szklanka wody
pieprz do smaku


 PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy i kroimy w większą kostkę, przekładamy do garnka. 
Dodajemy peklosól oraz przyprawę do wieprzowiny i przeciśnięty przez praskę czosnek.
 Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Odstawiamy na 30 godzin do lodówki co pewnie czas mieszamy i ugniatamy mięso. Następnie dodajemy wodę i żelatynę całość mieszamy ręką przez kilka minut. Następnie przekładamy wszystko do szynkowara dodając liść i ziele angielskie, dokładnie ugniatamy – zakręcamy. 
Wstawiamy szynkowar do garnka wypełnionego wodą o temperaturze 80 stopni (ma nie przykrywać szynkowara) i gotujemy 2h utrzymując stałą temperaturę. 
Wkładamy do zimnej wody na kwadrans, wyciągamy studzimy w lodówce. 
Wyciągamy gotową wędlinkę. 




Do przygotowania domowej konserwy użyłam szynkowara otrzymanego  w ramach współpracy ze sklepem Tradismak


Zestaw zawierał szynkowar (prasowankę) o pojemności 900g, termometr i zestaw niezbędnych przypraw do początkowej produkcji domowych wędlin. Wraz z zestawem otrzymałyśmy ulotkę, która opisuję jak przygotować wędlinę. Myślę, że każdy kto nabędzie ten produkt będzie usatysfakcjonowany i przygotowanie ulubionej wędliny będzie przyjemną czynnością w kuchni.... Bo któż nie lubi wiedzieć co je ? ;)

8 komentarzy:

  1. Pyszna szyneczka. Taka domowa jest najlepsza :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzamy się, domowe wędliny najlepsze :)

      Usuń
  2. Taka domowa szyneczka. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również mówimy "mniam" domowym wędliną :)

      Usuń
  3. Czosnek jest taki zdrowy... szkoda, że za nim nie przepadamy :P
    Szyneczka wygląda pięknie, szynkowary robią furorę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szynkowar to fajna sprawa, my polecamy, a wędlinkę domową można zrobić również bez czosnku.

      Usuń
  4. Musial do was zerknac koniecznie , na wedlinke z szynkowara :) . U mnie tez karkowka w szynkowarze siedzi , rowniez z czosnkiem , tyle ze niedziwedzim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie przepysznie ... my to już wiemy :)
      Pozdrawiamy :)

      Usuń