sobota, 28 lutego 2015

Czosnkowe kąski kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką

Czy ktoś już tęskni za sezonem grillowym? Z pewnością takim "tęsknicielem" jest mój małżonek, który uwielbia ten czas... Jednak przed nami jeszcze kilka dobrych tygodni nim sezon się rozpocznie więc skusiłam się na przygotowanie kąsków na grillowej patelni. Marynowane kawałki mięska w czosnku, zawinięte w szynkę szwarcwaldzką były strzałem w dziesiątkę. Myślę, że nadadzą się na niejedno spotkanie grillowe w gronie rodziny i przyjaciół. 

Czosnkowe kąski kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką



SKŁADNIKI:


1 pierś z kurczaka - około 300 g
około 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
marynata:
50 ml oleju
sól i pieprz
1 duży ząbek czosnku


PRZYGOTOWANIE:


Filet myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w poprzek na około 2 cm plastry (wyszło mi 8 szt). Do miseczki wlewamy olej, dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty czosnek - mieszamy. Do powstałej marynaty wkładamy kąski kurczaka i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie na plastrze szynki szwarcwaldzkiej układamy kąsek kurczaka i otulamy go dokładnie szynką - spinamy wykałaczkami.
 Grillujemy na rozgrzanym grillu po kilka - kilkanaście minut z dwóch stron. 
Kąski mają być rumiane, można przykryć na kilka minut folią aluminiową jeżeli grillujemy na klasycznym grillu. 
Jeżeli grilluję na patelni lub grillu elektrycznym kąski wkładam na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.



10 komentarzy:

  1. Mniam, pięknie wyglądają i muszą fantastycznie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja. Oj chciałabym aby już się zrobiło ciepło, bardzo lubię grilla i piękną pogodę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również tęsknimy już za słoneczkiem ... ale już wkrótce ;)

      Usuń
  3. wyglądają świetnie! Dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń