środa, 4 lutego 2015

Wuzetka z mascarpone

Dzisiaj jak co środę zapraszamy na coś słodkiego. Ostatnio skusiłam się i upiekłam pyszną domową wuzetkę z mascarpone, jest ona troszeczkę oszukana gdyż domownicy wyjedli dżem który miał być do przełożenia tej słodkości, jednak przyznam że brak konfitury w niczym nie przeszkadzał i zniknęła bardzo szybko. Przepis jest naprawdę prosty więc warto skusić się i upiec na zbliżający się weekend.

Wuzetka z mascarpone



SKŁADNIKI:

Biszkopt kakaowy:
6 jajek  
szczypta soli 
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 łyżki kakao
3 łyżki oleju

Poncz:
1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki cukru pudru
1/2 cytryny

Krem:
500 ml śmietany 30%
300 g sera na serniki z wiaderka
200 g mascarpone
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru pudru

Polewa czekoladowa:
200 g czekolady mlecznej
125 ml śmietany 30% 

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: 
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno dodając cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Kolejno dodajemy porcjami wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy kakao oraz olej i delikatnie miksujemy. Blachę 24x37 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy, wkładamy na 25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Wyciągamy i chwile przestudzamy, obracamy biszkopt na drugą stronę ściągając papier do pieczenia,
 przekrawamy go wzdłuż na pół. 

Przygotowujemy poncz:
 Z cytryny wyciskamy sok – uważamy by nie było pestek, dodajemy cukier puder oraz ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt. 

Przygotowujemy krem: 
W wodzie namaczamy żelatynę, kiedy napęcznieje podgrzewamy ją w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy porcjami ser i mascarpone. Na koniec dodajemy ciepłą żelatynę i miksujemy do połączenia. 

Składamy ciasto:
Dolną nasączoną część biszkoptu przekładamy do formy, makadamy krem i przykrywamy drugą częścią. Delikatnie dociskamy by równo rozłożyć krem. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na około 5-6  godzin.


36 komentarzy:

  1. ale idealna! Jak ze sklepu! świetnie wyszla... a wuzetki,... KOCHAM!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł. Ciacho wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię zaglądać do Was w te słodkie środy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedno z moich ulubionych ciast :D mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ciacho,aż ślinka leci !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) koniecznie wypróbuj przepis .. polecamy

      Usuń
    2. Chętnie wypróbuję,a jaki rozmiar jajek??!

      Usuń
    3. jajka miałam ze wsi więc były one średnie :)

      Usuń
  7. Chętnie bym się poczęstowała! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Od dawna chodzi za mną zrobienie wz-tki. Wasza jest cudowna.

    OdpowiedzUsuń
  9. W niedziele miałam takie ciacho tyle że kupione. Zapisuje przepis do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wręcz uwielbiamy wuzetki! Ta jest taka idealna, równo przecięta i w ogóle :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brak w niej tylko konfitury ale zawsze można nią przełożyć i będzie już idealnie :)

      Usuń
  11. Mmm, pyszna musiała być :) I kroi się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Inna wuzetka niż wszystkie !
    Takiej jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń