piątek, 6 lutego 2015

Sos pieczarkowy na mleku

Nie jestem specjalistką od sosów, bo rzadko je przygotowuję. Ten jest tym jednym z nielicznych, który w miarę systematycznie się u Nas pojawia. Jest prosty do przygotowania i  pasuje zarówno do ziemniaków jak i do kasz czy makaronów.

Sos pieczarkowy na mleku


SKŁADNIKI:

0,5 kg pieczarek
2 szklanki mleka 3.2%
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
0,5 pęczka koperku
sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 
 
 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. 
 
 
Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Pieczarki dodajemy do cebuli i dusimy aż zmiękną i puszczą soki.
 
 
 Wlewamy szklankę mleka, mieszamy i podgrzewamy.
 
 
W drugiej szklance mleka rozprowadzić mąkę i wlać powoli na patelnię ciągle mieszając, aby nie było grudek. Podgrzać do wrzenia. 
 
 
Dodać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem.




19 komentarzy:

  1. Smacznie i apetycznie wygląda.Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego piątku i całego weekendu:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię i często robię:) Z odrobinką słodkiej śmietany...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A to właśnie mój ulubiony sos, do kaszy i ryżu i mięs :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu tak samo, wykorzystujemy ten sos do róznych dań.

      Usuń
  4. Mniam, u mnie też dziś sosik pieczarkowy - z kluskami śląskimi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię taki sos, szczególnie z kopytkami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak z kopytami też się świetnie komponuje.

      Usuń
  6. Super pomysł, ja pieczarki uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My właśnie też, dlatego dużooo pieczarek jest w tym sosie.

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Tak, można użyć mleka z niższą zawartością tłuszczu

      Usuń
  8. ja robie z dodatkiem bulionu mleka słodkij smietany

    OdpowiedzUsuń