sobota, 7 lutego 2015

Kotlety mielone ze szczypiorkiem

Dzisiaj zapraszamy na szybki obiadek. W moim domu często goszczą na obiad wszelakie kotleciki z mięsa mielonego. Dla urozmaicenia przygotowuję je z różnymi dodatkami. Dzisiaj o to takie proste i smaczne kotleciki mielone ze szczypiorkiem. Podałam je z sosem pomidorowym i ziemniaczkami z koperkiem, całość komponowała się idealnie. 

Kotlety mielone ze szczypiorkiem 



SKŁADNIKI:


300 g mięsa mielonego
1/2 czerstwej bułki
1 jajko
sól i pieprz
1/3 pęczka szczypiorku
bułka tarta
olej do smażenia

 PRZYGOTOWANIE:

Bułkę namaczamy w wodzie. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko dodajemy sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę i wyrabiamy dodając 2 - 3 łyżki bułki tartej. Szczypiorek siekamy. Dodajemy do mięsa i mieszamy. 
Z masy formujemy kotleciki które obtaczamy w bułce tartej. 
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z dwóch stron. 
Podajemy z ulubionym sosem i ziemniaczkami.






14 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Solidny, zimowy obiad! Ten koperek z ziemniaczkami - ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny obiadek :) zjadłabym z ogromną chęcią....
    Ps. Serdecznie zapraszam do udziału w moim konkursie, będzie mi miło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają na bardzo puszyste i smakowite!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda pysznie i takim było pysznym obiadkiem :))

      Usuń
  5. Smaczny ten obiad. Bardzo lubię mielone kotlety. A do tego pyszny sosik. Świetnie podane ze szczypiorkiem... mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Miło nam, że lubisz taka kompozycję smaków ...

      Usuń
  6. Wpraszam się na taki talerz! ;)

    OdpowiedzUsuń