środa, 25 lutego 2015

Słodkie środy - Babka z suszonymi śliwkami

Śliwki suszone kojarzą mi się z zimą, więc mam nadzieję, że już na jej zakończenie, serwujemy taką słodkość z dodatkiem śliwek. Pyszna babka, którą zrobimy w mgnieniu oka, a jeszcze szybciej znika ze stołu. Polecam do popołudniowej herbatki lub kawki przygotowanie takiego ciasta...

Babka z suszonymi śliwkami





 SKŁADNIKI:

250 g mąki
0,5 szklanki oleju
3 jajka
150 g śliwek suszonych
0,5 łyżeczki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g cukru
3 łyżki jogurtu naturalnego
30 g czekolady mlecznej
30 g czekolady gorzkiej
sok z połowy cytryny
¾ szklanki cukru pudru

 PRZYGOTOWANIE:

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę mleczną oraz gorzką razem. W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier. Dodajemy jajka, olej, jogurt i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy łyżkę roztopionej czekolady oraz połowę suszonych śliwek drobno pokrojonych. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W pozostałej czekoladzie maczamy resztę śliwek i odkładamy do zastygnięcia. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier. Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem i śliwkami w czekoladzie.






17 komentarzy:

  1. Apetycznie wygląda i wydaję się, że bardzo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie środy to ja lubię ;) pyszna babeczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto, suszone śliwki pewnie nadają mu nie tylko smaku ale i aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie słodkie popołudnia! Do kawki i herbatki - pyszna babka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie :) Uwielbiam śliwki suszone w ciastach :) Tylko lukier chyba zastąpiłabym polewą czekoladową :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można lukier zastąpić, choć dla Nas czekolada była w cieście i na śliwkach więc wystarczająco.

      Usuń
  6. Pachnie świętami xD Kochamy suszone śliwki (najbardziej te w czekoladzie xP) a do ciasta koniecznie w naszym przypadku musi być cynamon :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to zdecydowania zimowy przepis, aczkolwiek niekoniecznie świąteczny. Choć z dodatkiem cynamonu rzeczywiście stałby się bliższy Świętom.

      Usuń
  7. piękna babka :) i jeszcze ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ulala.. pysznie się to prezentuje! :) mniam, zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń