poniedziałek, 16 lutego 2015

Poniedziałkowy "fit" - Drobiowa wędlina z szynkowaru

Niedawno otrzymałyśmy ze sklepu tradismak zestaw Singiel, a w nim szynkowar, termometr, oraz przyprawy, a wszystko to do zrobienia domowej wędliny. I tak zaczęła się Nasza zabawa z produkcją domową wędlin oraz wymyślaniem połączeń i smaków, które będą odpowiadały Naszym rodzinom. Na pierwszy ogień poszedł filet z kurczaka. Wędlina wyszła bardzo smaczna, o fantazyjnym wyglądzie. I dziś w ramach lekkich  -  "fit" poniedziałków zapraszamy na ten właśnie pierwszy przepis.

Drobiowa wędlina z szynkowaru




Składniki:

- 830 g filetu z kurczaka
- 1,5 łyżeczki peklosmaczka 
1,5 łyżeczki żelatyny wieprzowej
1 łyżka przyprawy John

Przygotowanie:

Filety z kurczaka, myjemy, osuszamy a następnie kroimy na cienkie plastry. 

 

W miseczce mieszamy peklosmaczek z żelatyną oraz przyprawą.


 Przyprawę wsypujemy do naczynia z pokrojonym mięsem 


i mieszamy dokładnie, aby całe mięso było pokryte mieszanką.
 

 Następnie układamy w szynkowarze plastry filetu, jeden na drugim, 


zamykamy szynkowar i zostawiamy na 24 godziny w lodówce. 


Po tym czasie gotujemy w garnku 70 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Dno garnka dobrze jest wcześniej wyłożyć ściereczką. Po ugotowaniu zostawiamy wędlinę w szynkowarze do całkowitego wystudzenia, wtedy wkładamy na 10 godzin do lodówki.
Następnie wyciągamy z lodówki, zdejmujemy wieczko zamykające, układamy szynkowar na talerzyku, i szynka powinna po polaniu gorącą wodą wyjść.












Do przygotowania tej wędliny wykorzystałam szynkowar oraz przyprawy ze sklepu Tradismak.
Sposób przygotowania wędlin jest dość dobrze opisany  na załączonej ulotce, w związku z czym pozostaje Nam tylko wymyślać nowe połączenia składników i cieszyć się smakiem. 
Nazwa szynkowaru " Singiel" jest jak najbardziej na miejscu, gdyż z jest on rzeczywiście dość mały, tak dla jednej osoby w sam raz.
Z podanej porcji wyszło mi ok 620 g gotowej wędliny.


Wędliny robimy z tego co lubimy i wiemy co jest w środku, a w dzisiejszych czasach to bardzo duży plus. W związku z czym zachęcamy do przygotowania domowej wędliny ;-)

21 komentarzy:

  1. Pysznie i zdrowo - z zasady nie jadam sklepowej wędliny a na taką bym się chętnie skusiła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skuś się Aniu, bo to nie sklepowa tylko domowa wędlina ;-)

      Usuń
  2. Świetnie Wam wyszła :-) taka domowa jest najlepsza :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, wygląda naprawdę przesmacznie, aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  4. taka wędlina musi smakować, nit to co w sklepach mają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowa najlepsza, bo każdy może doprawić pod swój smak.

      Usuń
  5. Też kiedyś myślałam o zakupie takiego garnka, ale jakoś do tej pory jest to zakup nie zrealizowany. A widzę, że warto...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U Nas się sprawdził. Choć w przypadku braku szynkowaru można robić domowe wędlinki w słoikach.

      Usuń
  6. Wędlinka smakowita. Przepis sprawdzony i godny polecenia. Dziękuje i z czystym sercem polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszymy się że wykorzystałaś Nasz przepis i jeszcze bardziej że smakowało. A przypadkiem nie cyknęłaś może fotki? chętnie dodamy do Naszego kącika czytelnika jakby co ...

      Usuń
  7. Niestety nie zrobiłam fotki, ale następnym razem nie omieszkam jej zrobić i Wam podesłać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, w takim razie czekamy na następny raz kiedy zrobisz coś z Naszych przepisów. Pozdrawiamy serdecznie!

      Usuń