sobota, 10 stycznia 2015

Zrazy mielone w sosie cebulowym

Któregoś dnia przeglądałam stare książki kucharskie w poszukiwaniu czegoś "innego" na niedzielny obiad. Wertowałam strony i na nic nie miałam ochoty. W tym czasie moja koleżanka wyszeptała zrazy w sosie cebulowym. To była myśl. Dla odmiany przygotowałam moje zraziki z mięsa mielonego, a w środku ukryłam ogórka konserwowego owiniętego polędwicą surową ułożoną na musztardzie. Całość uduszone w pysznym cebulowym sosie, który nadał daniu przepyszny smak. W domu unosił się piękny zapach, który zwabił domowników na smaczny obiadek ... 

Zrazy mielone w sosie cebulowym



SKŁADNIKI:


zrazy:
700 g mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
sól i pieprz do smaku
1 czerstwa bułka
bułka tarta
5 małych ogórków kiszonych lub konserwowych
5 plastrów polędwicy surowej
musztarda
mąka pszenna
olej do smażenia


sos:

2 duże cebule
1 łyżka oleju
1 kostka bulionowa wołowa
70 ml śmietany 
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy bazę na sos. 
Cebulę obieramy, kroimy w plastry. W szerokim i dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, zarumieniamy ją, wlewamy 600 ml wody, wrzucamy kostkę i zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 20 minut. 
W tym czasie przygotowujemy zrazy.
 Bułkę czerstwą wkładamy do miseczki, zalewamy wodą i namaczamy. 
Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy przyprawę, sól pieprz i odciśniętą bułkę. Całość mieszamy, dodajemy bułkę tartą tyle by masa mięsna nie była zbyt luźna - całość wyrabiamy. 
Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy.
 Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy zrazy, 
tak by ogórek był w ich środku. 
Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zrazy i podsmażamy do zarumienianie z dwóch stron.
 Podsmażone zrazy przekładamy do bulionu z cebulą, zmniejszamy grzanie, 
przykrywamy pokrywką i gotujemy 40 minut. 
Mąkę roztrzepujemy w śmietanie, zalewamy nią sos z zrazami.
Zagotowujemy do zgęstnienia.



31 komentarzy:

  1. Co za pyszności- uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne zraziki :-) pyszny obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zjadłabym takie zraziki :) Pyszny obiadek :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak tu smacznie/Pyszne zraziki. Zrobiłam się strasznie głodna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. doskonały obiad, czuję, że posmakowałby nam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. o mamo... chcę taki obiad <3

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy z pewnością odwiedzimy bloga :)
      Pozdrawiamy :))

      Usuń
  7. Już wiem co zrobię na następny obiad! Wyglądają super i muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że pomysł się spodobał.
      Miło nam będzie jeżeli prześlesz zdjęcia do naszego kącika czytników :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Mmm ciekawy przepis i prezentują się zacnie ;> Miła odskocznia dla tradycyjnych zrazów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne te zrazy, w sam raz na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znakomite danie, podane fantastycznie, a smakować to już w ogóle musi doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacja! naprawde smaczne:) polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne!!! Chętnie porwałabym Wasz talerzyk :D

    OdpowiedzUsuń