piątek, 30 stycznia 2015

Surówka - sałatka z kapusty z czerwoną cebulą

Zacznę od tego, że często mam problem czy bardziej odpowiednie będzie nazwanie potrawy sałatką czy surówką. Dla mnie ta granica w niektórych przypadkach jest na tyle płynna, że nie wiem na co się zdecydować i tak jest też w tym przypadku. Niby z surowych warzyw i typowo do obiadu, a jednak z dodatkiem majonezu. W związku z powyższym kwestię nazwy pozostawiam nierozstrzygniętą, niech każdy nazwie sobie jak tam chce.   A odnośnie sedna sprawy to szybki do przygotowania dodatek do obiadu i dość tradycyjne połączenie.

Surówka - sałatka z kapusty z czerwoną cebulą


SKŁADNIKI:
1/2 małej kapusty białej
2 marchewki
1 cebula czerwona
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu 

 PRZYGOTOWANIE:

Białą kapustę ścieramy na tarce. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. 


6 komentarzy:

  1. Jak ja lubię takie surówki :) Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też lubimy, tym bardziej że szybko się je przygotowuje.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Moje wątpliwości zostają rozwiane, więc to jedna surówka, trzy głosy za surówką ;-)

      Usuń