piątek, 16 stycznia 2015

Naleśniki herbaciano - brzoskwiniowe pysznie nadziane

Dziś zapraszamy na naleśniki, ale troszkę inne niż zwykle. Nie wiem czy Wam się zdarzyło, ale mi wielokrotnie, że gdy chciałam zrobić naleśniki to akurat miałam za mało mleka, a przeważnie mam jego zapas. Nic jednak straconego bo w takim "kryzysowym" momencie wpadłam na pomysł aby mleko zastąpić innym płynem, wybrałam herbatę. Tym sposobem przygotowałam słodkie naleśniki na herbacie brzoskwiniowej i syropu z brzoskwiń. Wyszły delikatnie słodkie i ciemniejsze niż tradycyjne i zapewniam że pyszne. 

Naleśniki herbaciano - brzoskwiniowe pysznie nadziane



SKŁADNIKI:
 

Na naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 saszetka herbaty Richmont peach lemon star (brzoskwiniowa)

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru  
1 szklanka soku w puszki z brzoskwiniami
oliwa lub olej kokosowy do smażenia

Na krem:
250 g sera mascarpone
180 g śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
3-4 połówki brzoskwiń z puszki
ewentualnie kilka kostek czekolady


PRZYGOTOWANIE:

Saszetkę herbaty zalewamy niepełną szklanką wody i zaparzamy, lekko studzimy. 



Mąkę mieszamy  z proszkiem do pieczenia i cukrem, po czym dodajemy jajko, wlewamy zaparzoną herbatę i sok z brzoskwiń.


 Całość mieszamy dokładnie lub miksujemy.
 

 Całość mieszamy dokładnie lub miksujemy.
 

 Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i smażymy naleśniki z obu stron. 


Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej serek oraz cukier puder i miksujemy razem. 
Brzoskwinie odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do kremu.


Całość mieszamy łyżką.
 
  Tak przygotowaną masą smarujemy naleśniki. Ja smaruje naleśniki dopiero gdy lekko przestygną, aby masa się nie rozpływała.
 
Naleśniki zwijamy w ruloniki i ewentualnie możemy polać roztopioną czekoladą.






Dziś do przygotowania naleśników wykorzystałam jeden ze smaków herbat Richmont. Wybrałam smak peach lemon star czyli mieszankę owocową kryjącą słodycz brzoskwini pod cytrusowym bukietem, gdyż chciałam aby naleśniki miały wyczuwalny brzoskwiniowy smak i aromat. 


W ofercie sklepu richmont poza tym smakiem jest jeszcze wiele innych ciekawych do wyboru jak np. czarna z czekoladą i chili czy zielona z miętą. Herbatki te pakowane są w podłużne torebki, które świetnie pasują do czajniczka jak i do wysokich szklanek.


47 komentarzy:

  1. Ale pyszności, fajny pomysł na dodanie herbaty :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wieki już nie jadłam naleśników! A z herbatą? Musi nadawać fajnego posmaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nadaje ciekawego posmaku i zapachu, musisz spróbować koniecznie!

      Usuń
  3. Sama bym zjadła, bardzo fajnie wyglądają i nadzienie super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się że przypadły Ci do gustu. Polecamy bo były pyszne!

      Usuń
  4. wow, pociekła mi ślinka! jak mogłyście to zrobić teraz burczy mi w brzuchu! ;)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nic innego Ci nie zostaje tylko przygotować naleśniki. To naprawdę chwilka i gotowe...

      Usuń
  5. Ciekawy pomysł na naleśniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale narobiłyście mi smaku:)
    Naleśniczki rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne, tylko te kalorie...ech.. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety kalorie są wszędzie ;-), to danie raczej dla tych którzy nie muszą ich liczyć

      Usuń
  8. Smakowity pomysł :) zjadlabym chętnie takiego naleśniora :))

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają tak smakowicie, że już od samego patrzenia na zdjęcia robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego jak tylko przygotować i cieszyc się ich smakiem ;-)

      Usuń
  10. Super pomysł! Następne nasze naleśniki również będą z herbatą xD
    Pięknie wyglądają w przekroju, nasze nie chcą tak wyglądać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy Wam dziewczyny przygotować naleśniki z Naszego przepisu, z pewnością będą wyglądały w przekroju tam samo.

      Usuń
  11. Fantastyczne naleśniki, przepysznie nadziane :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale smaczxna propozycja, super naleśniczki, chętnie bym chociaż z jednego podkradła

    OdpowiedzUsuń
  13. Niesamowity pomysł, nie wpadłabym na to, żeby zrobić naleśniki bez mleka, aż muszę wypróbować coś takiego tylko zrobię z herbaty malinowej i soku malinowego - już mi ślinka cieknie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie pomysły czasem rodzą się w sytuacjach "kryzysowych" a później przenosimy je do codziennego menu.

      Usuń
  14. Smakowicie wyglądają te naleśniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł. Nie wpadłabym na to, żeby zrobić taką zamianę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się że pomysł Ci się Krystyno spodobał, liczymy na to że wykorzystasz go przy następnym smażeniu naleśników.

      Usuń
  16. Pysznie się zapowiadają! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastyczny pomysł z herbatą, wypróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. idealne! na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  19. Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że Ci się spodobały, polecamy wypróbowanie przepisu!

      Usuń