piątek, 9 stycznia 2015

Chałka drożdżowa

Jak wiadomo każdy ma w swym przepiśniku receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. W moim takich też znajduję wiele, jednak większość z nich przechodzi pod moim okiem metamorfozę. Chociaż przyznam skrycie, że części nawet nie śmiałabym zmieniać  z sentymentu. Jednym z takich przepisów jest domowa chałka. Pieczona ona była przeważnie w piątek i podawana z masłem i kubkiem pysznego mleka bądź kawy zbożowej...

Chałka drożdżowa



SKŁADNIKI:
Przepis na 2 chałki

500 g mąki
8 g drożdży suchych
50 g masła
100 ml mleka
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
1 jajko
200 g jogurtu greckiego
  
kruszonka: 
50 g masła
50 g cukru pudru
100 g mąki




PRZYGOTOWANIE:

 Masło roztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, jogurt jajko i roztopione masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto dobrze wyrobione



Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.


 Dzielimy ciasto na pół.  Każdą połówkę ciasta z kolei dzielimy na 3 części,
z których formujemy wałki podobnej długości. 
Wałki układamy koło siebie, złączamy trzy końce i zaplatamy warkocz.


Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut 
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. 


 Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
W misce łączymy masło, cukier puder oraz mąkę rozcierając w palcach – uzyskujemy kruszonkę. Chałki smarujemy mlekiem i oprószamy kruszonką. 


Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut do ładnego zarumienienia.

34 komentarze:

  1. Jak u babci! Szklanka mleka kawałek chałki i pod kocyk:) Idealny dzień zimowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna chałka, taka...domowa właśnie ;) Ja planuję taką od kilku miesięcy, jeszcze mi się nie udało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie drożdżowe wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, to jest smak mojego dzieciństwa:) Czyki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smaczna chałka :) uwielbiam taką z pomidorem :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chałkę uwielbiam! Najlepiej mi smakuje odrywana po kawałeczku! Pozdrawiam w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny warkocz :) Fantastycznie puchata chałka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taką drożdżową chałkę by się zjadło!

    OdpowiedzUsuń
  9. jak piękna,jeszcze szklanka mleka mmmm :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, chałka... Aż mi się zamarzyła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pięknie wyrośnięta, musi smakować wspaniale! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna chałka :) Bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super chałka :) do ciast drożdżowych to ja mam jednak słabość, zwłaszcza takich od razu po upieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękna chałka :) Jadłabym z przyjemnością D:

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudo, aż dziw bierze, że nigdy sam jej nie piekłem :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda smakowicie. Na pewno wypróbuję przepis, bo chałki jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) cieszymy się że nasza chałka jest dla Ciebie inspiracją ...

      Usuń