poniedziałek, 22 grudnia 2014

Wigilijne gołąbki z pieczarkami

Dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na jedno z 12 Wigilijnych dań goszczących na naszej kolacji. Mianowicie zapraszamy  na świąteczne gołąbki z pieczarkami przygotowanymi na parze. Do przygotowania tego dania często używam kaszy zamiast ryżu i w tej wariacji to postne danie jest idealne. Często przygotowując gołąbki odkładam mniejsze liście i je mrożę, w ten sposób mam już je przygotowane znacznie wcześniej. Wystarczy przygotować farsz, zawinąć w liście i ugotować. Z racji że liście mam mrożone o wiele szybciej się gotują. To taki mój sprawdzony sposób na szybsze gołąbki.  


Wigilijne gołąbki z pieczarkami

SKŁADNIKI:

8 - 10 małych bądź średnich liści z białej kapusty 
(ja użyłam mrożonych szybko się ugotowały)
500 g pieczarek
200 g ryżu
olej
cebula
sól i pieprz
magii

PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Przesypujemy do miski. 
Pieczarki obieramy, kroimy w spora kostkę i podduszamy na łyżce oleju z odrobiną soli i magii. Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na złoty kolor na łyżce oleju.
 Do ryżu dodajemy pieczarki oraz cebulę, doprawiamy wszystko pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty, które ciasno układamy w parowarze,  gotujemy przez około 45-50 minut
 Gołąbki są mięciutkie i mają swój świąteczny smak.





Jeżeli wybierzemy metodę gotowania klasycznie w garnku, układamy gołąbki na liściu kapusty, podlewamy wodą około 1 szklanką i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 70 minut. 





17 komentarzy:

  1. Wyśmienite! Bardzo apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie :-) Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy. Wzajemnie dla Ciebie i Twoich najbliższych Wesołych Świąt :))

      Usuń
  3. Nie spotkałam się z gołąbkami na Wigilię,ale na pewno wyszły pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas to jedna z 12 Wigilijnych potraw :) Są pyszniutkie, polecam :)

      Usuń
  4. ooo.. nie spotkałam się z tym daniem na stole Wigilijnym, ale.. opcja świetna! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna odmiana dla gołąbków, nie tylko na Święta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się nie tylko na Święta ... jednak one zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia ... :))

      Usuń
  6. Ależ mi smaka narobiłyście :) a juz na Świeta nie ogarne gołąbków..ale na Nowy Rok... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No gołąbków na stole Wigilijnym to ja jeszcze nie widziałam, ale zapragnęłam, żeby identyczne pojawiły się na moim stole! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło, że przypadł przepis do Twoich gustów .. U mnie obowiązkowe wigilijne danie ...

      Usuń
  8. Z tym mrożeniem liści to świetny patent, że też nigdy na to nie wpadłam:) A właśnie te liście najbardziej zniechęcają mnie do częstego robienia gołąbków. Może od dziś się to zmieni:) Dziękuję za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  9. To też moje danie wigilijne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Gołąbki prezentują się naprawdę imponująco, dzięki za przepis. Uwielbiam nietypowe połączenia smakowe, Twoje danie wydaje się bardzo smaczne. Ja jednak na Wigilię zamówię catering świąteczny, nie chce mi się siedzieć w kuchni. Wolę zakupić gotowe dania, które z pewnością będą smakować mojej rodzince. :)

    OdpowiedzUsuń