niedziela, 21 grudnia 2014

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety są u mnie w domu potrawą bardzo lubianą. Przygotowuje je dość często i z różnym nadzieniem, te z kapustą i pieczarkami są jednak zarezerwowane na Wigilię i Święta. Staram się robić większą ich ilość i część zamrozić aby mieć przygotowane i wyciągać tylko w razie chęci i potrzeby. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczem i chyba tak podane lubimy najbardziej.

Krokiety z kapustą i pieczarkami


SKŁADNIKI:

7 naleśników
300 g kiszonej kapusty z marchewką
250 g pieczarek
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Na małej ilości oleju podsmażamy obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Gdy się podsmażą dodajemy pokrojoną kapustę. Gdy kapusta jest za kwaśna wcześniej płuczemy ją w wodzie i dokładnie odciskamy. Całość podsmażamy aż kapusta będzie miękka i wyparuje cała woda. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz i zamykamy tworząc krokiety. 
Panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej po czym smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na każdej ze stron.




14 komentarzy:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam pyszności :-) u mnie nikt nie robi krokietów,ale ja sobie zrobię po świętach :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z takim nadzieniem krokiety lubię najbardziej :) U nas też będę na świątecznym stole.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam krokieciki z barszczykiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też lubimy, a podane z barszczykiem smakują jeszcze lepiej.

      Usuń
  5. Uwielbiam wszelkiego rodzaju krokiety :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno takich nie jadłam, więc z chęcią bym kilka porwała ;-)

    OdpowiedzUsuń