wtorek, 7 października 2014

Wieprzowe kotleciki z białym ryżem

Każdy z nas w swej wędrówce kulinarnej niejednokrotnie przyrządzał kotlety mielone. W rożnych regionach naszego kraju może spotkać się z ich różnymi nazwami ale jakby nie patrzeć zawsze są one przygotowywane z mięsa mielonego. Można użyć wieprzowiny, drobiu czy wołowiny. Osobiście bardzo lubię owe kotleciki dlatego, że można je łączyć z wszelakimi warzywami czy też kaszami lub ryżem. U nas właśnie dzisiaj takie połączenie ryżu i mięsa mielonego. Efekt smaczny i z pewnością przyciąga niejednego smakosza kotlecików mielonych.

Wieprzowe kotleciki z białym ryżem



SKŁADNIKI: 

350 g mięsa mielonego wieprzowego
50 g ryżu  białego
1 jajko
sól i pieprz do smaku
1 łyżka siekanej natki pietruszki
bułka tarta
olej do smażenia 


PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy na miękko w osolone wodzie 
(świetnie nadaje się ryż który nam pozostał np z wcześniejszego dnia). 
Do miski wkładamy mięso, dodajemy ryż, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość wyrabiamy do połączenia składników. Dodajemy około 1 - 2 łyżki bułki tartej i mieszamy. 
Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. 
Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kotlety i smażymy po kilka  minut z dwóch stron do zarumienienia.




4 komentarze: