środa, 22 października 2014

Słodkie środy - Sernik dyniowy z pajęczyną

Za kilka dni Halloween, mimo że osobiście nie przywiązuję uwagi do tego dnia i nie obchodzę go nadzwyczajnie to postanowiłam podzielić się z Wami pysznym sernikiem, który idealnie wkomponuje się w jego uroki. Jak Halloween to musi być z nutą strachu. Sernik jest z dodatkiem dyni czyli smak jesieni zachowany. Dla efektu wizualnego udekorowałam go czekoladową pajęczyną.

 Sernik dyniowy z pajęczyną
 


SKŁADNIKI:

Spód:
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
130 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g rozpuszczonej czekolady
1 czubata szklanka mąki pszennej 

Masa serowo-dyniowa
1 kg sera na sernik
1,5 szklanki puree z dyni (do przygotowania około 1kg świeżej dynii)
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
3/4 szklaki cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
125 ml śmietany 30%
50 g masła

Polewa
400 g śmietany 18%
3-4 łyżki cukru pudru
50 g roztopionej czekolady 


 PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy ciasto. 
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i  miksujemy. 
Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy. 
Powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy i podwyższamy brzegi, wkładamy do lodówki. 
Przygotowujemy masę serowo-dyniową.
na początku przygotowujemy puree z dyni. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dusimy całość przez około 30 minut do całkowitego rozgotowania. Blendujemy całość i odparowujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Puree studzimy.
 Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wkładamy ser i dodajemy cukier puder i cukier waniliowy – miksujemy. Następnie dodajemy puree z dyni i mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy pojedynczo jajka na przemian z porcjami śmietany stale miksując. Na koniec dodajemy zimne masło, mieszamy.
 Z lodówki wyciągamy tortownicę, na ciasto wylewamy masę serową.
 Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczmy kolejne 45 minut.
 Teraz przygotowujemy polewę.
 400 g śmietany 18% mieszamy z cukrem pudrem. 
Z piekarnika wyciągamy ciasto, wylewamy śmietanową polewę, czekoladą na śmietanie rysujemy okręgi i przeciągamy wykałaczką tworząc pajęczynę.
 Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. 
Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika pozostawiając w nim sernik przez 30 minut. 
Sernik następnie studzimy i wkładamy na minimum 6-8 godzin do lodówki.



38 komentarzy:

  1. Oj spałaszowałabym taki serniczek. Bardzo apetycznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super serniczek :-) wygląda pysznie. Zabieram sobie kawałeczek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczna Ci wyszła ta pajęczyna. Sernik musiał bajecznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Sernik był świetny w całej okazałości :)

      Usuń
  4. Super sernik, świetny na Halloween
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wyszła ta pajęczyna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) efekt podoba się wszystkim ... pajęczynka była cudna

      Usuń
  6. piękny pajęczynowy sernik :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudny! Świetny pomysł z tą czekoladową pajęczyną, poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się częstować :))) Miło czytać tak pozytywne komentarze :))

      Usuń
  8. Wygląda apetycznie, fajny ten dodatek puree z dyni.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo fajnie . Chciała bym go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanno będzie nam miło, jeżeli upieczesz go z naszego przepisu :))

      Usuń
  10. Rewelacyjnie z tą pajęczyną wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetnie wygląda :) widziałam ostatnio podobny na stronie Lidla bodajże, oczarował mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) koniecznie muszę więc zobaczyć na ich stronę jak wygląda ich serniczek :))

      Usuń
  12. Wygląda tak smakowicie a wykończenie pierwsza klasa - te czekoladowe boczki i ta pajęczyna. Super!

    OdpowiedzUsuń
  13. piękny sernik :) i do tego na pewno przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny sernik. Piękna dekoracja :) Aż chciałoby się spróbować... zjeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło nam :) Dziękujemy za tak pozytywny komentarz :)

      Usuń
  15. Świetny sernik a jak już wiecie ja koło sernika nie przejdę obojętnie więc jestem....:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha sernik- ciągle się czaję na ten z dodatkiem dyni, ale jakoś się mijam z dynią:) Chyba jednak muszę się wziąć do roboty,bo widząc tego delikwenta aż mi ślinka cieknie:)Pozdrawiam dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto pobawić się smakiem i zaprzyjaźnić z dynią :) Polecamy :)

      Usuń
  17. Piękny i apetyczny zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy za tak pozytywny komentarz :) Miło nam je czytać :)

      Usuń

  18. Pajęczynka robi niesamowite wrażenie, jest tak doprecyzowana, że bałabym się ją ruszać, by nie uszkodzić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) miło nam czytać tak sympatyczne komentarze

      Usuń