poniedziałek, 29 września 2014

Poniedziałkowy "fit" - Zupa - krem z zielonego groszku

Ostatnio coraz częściej decyduję się na zupy kremy. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe i jak się zdążyłam przekonać można je przygotować naprawdę z wielu warzyw, więc szybko się nie znudzą. Dziś zapraszamy n krem z zielonego groszku i ziemniaków. 

Krem z zielonego groszku


SKŁADNIKI:

200 g groszku zielonego (u mnie mrożony)
2 ziemniaki
1/2 kostki rosołowej
jogurt naturalny
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Groszek przekładamy do garnka i zalewamy taką ilością wody aby go przykryć. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do groszku. Ja miałam ziemniaki ugotowane więc dodałam je gdy groszek się ugotował. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy aż groszek i ziemniaki będą miękkie. Wszystko miksujemy blenderem. Następnie zagęszczamy mąką. Zupę doprawiamy pieprzem. Po nałożeniu na talerze dekorujemy jogurtem naturalnym.






26 komentarzy:

  1. Zupy kremy kocham, z pewnością wypróbuję przepis. Robiłam taką w czasach szkolnych :) teraz córy wybrzydzają wszystko co jest zielone i warzywne jest fuu... masakra, ręce opadają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy wypróbować przepis i podzielić się z Nami wrażeniami smakowymi. No co zrobić? chyba tylko czekać aż córkom przejdzie i bedą jadły wszystko ;-)

      Usuń
  2. no,no,no.. jak ładnie ozdobiona :)
    raz w życiu jadłam z groszku krem-ale był boski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że Ci się podoba! Pozdrawiamy!

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Smaczna była i zdrowa jest również więc polecamy!

      Usuń
  5. a po co mąka w zupie krem z ziemniakami???żeby łyżka stała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka oczywiście nie jest obowiązkowa, ale jest użyta jak najbardziej do zagęszczenia kremu.

      Usuń
  6. Bardzo fajna zupka :-) a jaki kolor i ten super wzorek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też kiedyś robiłam z zielonego groszku, jest super! I jeszcze ten zielony kolor, aż chce się jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Przy tak wybitnych przepisach nie można pisać "Kostka rosołowa" (!) tylko bulion z trzech mięs, ekologicznych warzyw i wody źródlanej! :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha uśmiałam się, niestety to nie był bulion ekologiczny, tylko zwykła kostka rosołowa czy bulionowa, przyznaje się, że czasem ich używam...

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Genialny wzorek! Super się komponuje z tym zielonym kolorem:)
      Zupa pewnie była bardzo smaczna!

      Usuń
    2. Zupka była smaczna, a wzorek jest bardzo prosty...

      Usuń
  10. 1/2 kostki rosołowej
    Wolę tłusty bulion, niż to świnstwo. To może i jest "fit" ale bardzo niezdrowe. Wygląda bardzo apetycznie. Najlepiej całkiem wyrzućcie je ze swojej diety. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo rzadko zdarza Nam się sięgać po takie produkty, ale jednak, i tego nie ukrywamy. Zupa miała być szybka i fit i tu kostka rosołowa się sprawdziła.

      Usuń