wtorek, 9 września 2014

Ogórki z chilli, papryką i płatkami suszonych pomidorów

Z pewnością Wasze spiżarnie zapełniają się pysznymi domowymi przetworami. U nas cały czas słoiczków przybywa. Dzisiaj przepis z którym spotkałam się nie tak dawno jednakże już od pierwszego kęsa wiedziałam, że nie może ich zabraknąć u mnie. Przepis na ogórki z chilli, papryką i suszonymi pomidorami pochodzi ze zbiorów mojej cioci, a ja tylko troszeczkę zmieniłam jego smak. Przyznam, że przepis ten jest strzałem  w dziesiątkę - ostre, kwaśne-słodkie ? Koniecznie wypróbujcie.  

Ogórki z chilli, papryką i płatkami suszonych pomidorów 






SKŁADNIKI:
na 4 słoiki 560ml

1,3 kg ogórków
1 papryka czerwona
2 łyżeczki płatków suszonych pomidorów
125 ml octu
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
1/2 łyżeczki chilli 
PRZYGOTOWANIE:

Do garnka o szerokim dnie wlewamy ocet, wsypujemy cukier i sól, dodajemy chilli, płatki suszonych pomidorów i czosnek obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki. Całość mieszamy.


 Ogórki myjemy i kroimy w ćwiartki, wkładamy do maranty i odstawiamy minimum 5 godzin, co pewien czas dokładnie mieszając. 

Paprykę myjemy i kroimy w podłużne paski. 
Do słoików przekładamy ogórki wraz z papryką.

 Zalewamy uzyskaną marynatą. 
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.




14 komentarzy:

  1. Jadłam kiedyś takie ale bez pomidorów i mogę je polecić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory fajnie komponują się z całością, taka zmiana smakowa jest fajna :))

      Usuń
  2. Uwielbiam takie ogóreczki. Wyglądają cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy przepis, taki zapasik na zimę idealny

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi i wygląda bardzo smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamawiam jeden słoiczek... moje ulubione przetwory!

    OdpowiedzUsuń