Klasyczna szwedzka sałatka do słoików na zimę. Przygotowujemy ją co roku by mieć w swojej spiżarni chociażby kilka słoiczków przypominających Nam lato. Sałatka ta jest tak naprawdę dość delikatna i jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki polecam dodanie większej ilości octu. Idealnie sprawdza się też dodatek świeżej papryki co nadaje sałatce kolorowego wyglądu i delikatnego posmaku owego warzywa.
Sałatka szwedzka do słoików
SKŁADNIKI:
2 kg ogórków
1 duża cebuli
2 marchewki
1/2 szklanki octu
1/3 szklanki cukru
sól
pieprz
4 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki myjemy w zimnej wodzie i moczymy pół godziny, następnie ścieramy na plastry. Marchew obieramy i ścieramy na plastry. Cebulę obieramy i również kroimy na plastry lub w piórka (ja wszystko skroiłam w robocie - ogórki na grubsze, pozostałe warzywa na cieńsze plastry), czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko wkładamy do dużego garnka dodając ziele i liść laurowy.
Ocet mieszamy z cukrem i zagotowujemy.
Zalewamy nim ogórki, solimy i doprawiamy pieprzem świeżo mielonym.
Całość mieszamy i dostawiamy w chłodne miejsce na minimum 5-6 godzin.
Następnie przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików wraz z zalewą.
Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy około 15 minut.
Pyszna propozycja :-) ja poproszę słoiczek :-)
OdpowiedzUsuńObowiązkowo w spiżarni na zimę, zapraszam po jeden ;)
UsuńBędzie idealna na zimę i nie tylko! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:) Zimy pewnie nie przetrwają ale zapasik jest obowiązkowy :)
UsuńPozdrawiamy
Moja ulubiona sałatka na zimę. Robisz podobnie jak ja. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńTaka niezastąpiona klasyka Myszko ... :))
UsuńNigdy nie próbowałem takiej sałatki, ale chyba szybko wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńŁukasz. Zapraszam do mnie http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Koniecznie wypróbuj, polecamy
UsuńJaka boska sałatka, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńSałatka ta ma wielu zwolenników więc koniecznie wypróbuj :)
UsuńTeż robię podobną, obowiązkowa w sezonie ogórkowym (mój brat by chyba bez niej nie przeżył zimy ;p), tylko, że bez marchewki. Szwedzka jest przepyszna!
OdpowiedzUsuńJa lubię i z marchewką i z papryką ... więc takie kompozycję szczerze polecam.
UsuńJak tak polecacie to robie dzisiaj z 4 kg ogórków dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńCzekamy na sałatkę i wrażenia smakowe :))
UsuńRobię podobną sałatkę co roku. Zimą smakuje rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńOch tak, na zimę jest idealna :)
Usuńmówi się, że na zimę, ale a w praktyce taką sałatkę wcinamy, gdy tylko potrzebujemy coś na szybko do obiadku :) super sałatka!
OdpowiedzUsuńU nas ona leżakuje do później jesieni, bo w czasie kiedy mamy sezon na świeże warzywka to z nich korzystam a ta dla nas zimowa jest :))
UsuńZupełnie zapomniałam o tej sałatce ! A przecież to smak z mojego dzieciństwa :) Swietny przepis !
OdpowiedzUsuńMiło nam, że smak dzieciństwa zamknięty w naszych słoiczkach :)))
UsuńMoja babcia taką robiła, zimą smakuje idealnie :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością babcina sałatka była wyjątkowa, dlatego warto skusić się i zrobić taka na zimę :)
UsuńPyszne przetwory, pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Trzeba te spiżarnie na zimę zapełniać. A tak sałatka na pewno się przyda a w zimie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńDobrze jest mieć dużą spiżarnię i zapełnioną na zimę ... :)
UsuńChyba ją znam,jeśli to ta, o której myślę,to jest super na zimę:)
OdpowiedzUsuńJest super, polecam :)
UsuńDziś kupiłam ogórki i zrobiłam wg Twojego przepisu. Sałatkę szwedzką robię po raz pierwszy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam wlasnie zabieram sie do robienia . dzieki za przepis a jak wyszla napisze jak zrobie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna dodać papryki będzie bardziej kolorowa
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja :) Dodam i ja :D
Usuń