poniedziałek, 7 lipca 2014

Poniedziałkowy "fit" - Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi

W moim rodzinnym domu kiedy nastawał piątek zawsze jadło się na obiad rybkę lub dania bezmięsne. Tak też dzisiaj chciałam zaprosić Was na dorsza, który idealnie pasuje na obiad czy też na kolację. Ostatnio w starych zapiskach natrafiłam na świetny przepis, który u nas na nowo zrobił furorę. Fakt faktem jest on banalnie prosty i szybki, gdyż rybka piecze się w piekarniku sama, a jej przygotowanie to zaledwie kilka minut. Całość wygląda bardzo apetycznie, myślę że skusi się na nią niejeden smakosz ryb... 

Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi


SKŁADNIKI

400 g dorsza
10 pomidorków koktajlowych
125 g mozzarelli
pieprz czarny świeżo mielony
sól ziołowa
tymianek
szczypiorek 

PRZYGOTOWANIE

Filet z dorsza myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na foli aluminiowej.


 Pomidorki myjemy i  kroimy w plasterki. 
Mozzarellę kroimy w plastry. Rybę oprószamy solą ziołową, pieprzem czarnym i tymiankiem.  Następnie układamy plastry pomidorków oraz mozzarelli na dorszu.


 Zawijamy rybę w folię aluminiową. Pieczmy w nagrzanym do 180  stopni piekarniku przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut otwieramy folię i pozwalani przyrumienić się mozzarelli.


 Podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem.


Smacznego :) 

30 komentarzy:

  1. Świetny pomysł. Ja wiecznie na diecie to fit jest bardzo na czasie o każdej porze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wieczne diety ehhh skąd ja to znam hihii ... warto wprowadzić urozmaicenie i zamiast diety spróbować być fit .. to pomaga ;)

      Usuń
  2. Mniam, mniam.. oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczny pomysł!! Ja również uwielbiam rybne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od samego patrzenia aż chce się zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raj dla podniebienia i dla oczu .. :) Również i my lubimy dania które zachęcają swym wyglądem :)

      Usuń
  5. Też zaliczam się do amatorów ryb - ciekawy pomysł z mozzarellą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pewnie nawet ten kto nie przepada za rybami na taką porcję by się skusił :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, wielu spróbowało i się zachwyciło :)

      Usuń
  7. Nie przepadam za rybami, właściwie to jadam je bardzo sporadycznie i to praktycznie tylko tuńczyka... ale Wasza rybka bardzo, ale to bardzo przyjaźnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie skuś się na to połączenie .. warto się przełamać :))

      Usuń
    2. Spróbuję :) a moja rodzinka na pewno będzie zaskoczona :D

      Usuń
    3. :) Zapraszamy do przesłania zdjęcia potrawy przygotowanej z naszego bloga z przyjemnością umieścimy ją w naszym kąciku czytelnika :)

      Usuń
  8. Ryba przynajmniej raz w tygodniu musi być. A piątek łątwo zapamiętać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, przynajmniej raz w tygodniu obowiązkowo :)

      Usuń
  9. Wygląda przepysznie, pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię jeść ryby. Wasza propozycja podania ryby z mozzarellą i pomidorkami bardzo mi się spodobała. Muszę w najbliższym czasie wypróbować przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekę, może nie całkiem tak, ale podobnie. I muszę powiedzieć, że jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może zdradź Nam swój sposób, a następnym razem spróbujemy innej wersji

      Usuń