W moim rodzinnym domu kiedy nastawał piątek zawsze jadło się na obiad rybkę lub dania bezmięsne. Tak też dzisiaj chciałam zaprosić Was na dorsza, który idealnie pasuje na obiad czy też na kolację. Ostatnio w starych zapiskach natrafiłam na świetny przepis, który u nas na nowo zrobił furorę. Fakt faktem jest on banalnie prosty i szybki, gdyż rybka piecze się w piekarniku sama, a jej przygotowanie to zaledwie kilka minut. Całość wygląda bardzo apetycznie, myślę że skusi się na nią niejeden smakosz ryb...
Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi
SKŁADNIKI:
400 g dorsza
10 pomidorków koktajlowych
125 g mozzarelli
pieprz czarny świeżo mielony
sól ziołowa
tymianek
szczypiorek
10 pomidorków koktajlowych
125 g mozzarelli
pieprz czarny świeżo mielony
sól ziołowa
tymianek
szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Filet z dorsza myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na foli aluminiowej.
Pomidorki myjemy i kroimy w plasterki.
Mozzarellę kroimy w plastry. Rybę oprószamy solą ziołową, pieprzem czarnym i tymiankiem. Następnie układamy plastry pomidorków oraz mozzarelli na dorszu.
Zawijamy rybę w folię aluminiową. Pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut otwieramy folię i pozwalani przyrumienić się mozzarelli.
Podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)
Świetny pomysł. Ja wiecznie na diecie to fit jest bardzo na czasie o każdej porze :)
OdpowiedzUsuńWieczne diety ehhh skąd ja to znam hihii ... warto wprowadzić urozmaicenie i zamiast diety spróbować być fit .. to pomaga ;)
UsuńMniam, mniam.. oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł, polecamy :)
UsuńBardzo smaczny pomysł!! Ja również uwielbiam rybne dania :)
OdpowiedzUsuń:) Dziękujemy
UsuńOd samego patrzenia aż chce się zjeść :D
OdpowiedzUsuńRaj dla podniebienia i dla oczu .. :) Również i my lubimy dania które zachęcają swym wyglądem :)
UsuńTeż zaliczam się do amatorów ryb - ciekawy pomysł z mozzarellą :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj, przypada do gustu :)
UsuńPewnie nawet ten kto nie przepada za rybami na taką porcję by się skusił :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, wielu spróbowało i się zachwyciło :)
UsuńSmaczne danie ,super.
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńNie przepadam za rybami, właściwie to jadam je bardzo sporadycznie i to praktycznie tylko tuńczyka... ale Wasza rybka bardzo, ale to bardzo przyjaźnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie skuś się na to połączenie .. warto się przełamać :))
UsuńSpróbuję :) a moja rodzinka na pewno będzie zaskoczona :D
Usuń:) Zapraszamy do przesłania zdjęcia potrawy przygotowanej z naszego bloga z przyjemnością umieścimy ją w naszym kąciku czytelnika :)
UsuńRyba przynajmniej raz w tygodniu musi być. A piątek łątwo zapamiętać :-)
OdpowiedzUsuńZgadza się, przynajmniej raz w tygodniu obowiązkowo :)
UsuńWygląda przepysznie, pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńMmm, ale by się zjadło:)))
OdpowiedzUsuńPolecamy, pyszna rybka na obiad :)
UsuńWygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńBardzo lubię jeść ryby. Wasza propozycja podania ryby z mozzarellą i pomidorkami bardzo mi się spodobała. Muszę w najbliższym czasie wypróbować przepis:-)
OdpowiedzUsuń:) mamy nadzieje, że rybka będzie smakowała ...
UsuńPiekę, może nie całkiem tak, ale podobnie. I muszę powiedzieć, że jest przepyszny:)
OdpowiedzUsuńTo może zdradź Nam swój sposób, a następnym razem spróbujemy innej wersji
Usuń