środa, 18 czerwca 2014

Słodkie środy - jogurtowa babka z rabarbarem i kruszonką

Ostatnio najpopularniejszym wypiekiem u mnie w domu stała się babka jogurtowa. Mój mąż się ciągle o nią dopomina, więc przygotowuję ją bardzo często, aby jednak się nie znudziła zmieniam w niej dodatki. Przygotowuję ją z różnymi owocami, czasem całe ciasto mieszam z owocami, a innym razem tak jak tu wykładam je tylko na wierzch i przykrywam warstwą kruszonki. Przygotowanie babki nie zajmuje więcej niż kwadrans i jest tak proste, że nawet dzieci sobie z tym poradzą.

Jogurtowa babka z rabarbarem i kruszonką


SKŁADNIKI:
Na ciasto:
200 g mąki
50 g cukru
1 jajko
200 g jogurtu naturalnego
50 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łodyga rabarbaru
cukier puder 

Na kruszonkę:
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodajemy olej, jajko i jogurt i mieszamy dokładnie wszystkie składniki łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Kawałki rabarbaru układamy na wierzchu ciasta delikatnie w nie wciskając.
 Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem i masłem i rozcieramy palcami, kruszonką posypujemy wierzch babki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50 minut. wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.




7 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciacho ( albo bardzo podobne:) i często robię goi zamiast drożdżowego, z owocami i kruszonką smakuje pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, smakuje pysznie i dużo szybciej i łatwiej się je przygotowuje niż drozdżowe

      Usuń
  2. Rabarbar mogę jeść codziennie. Bardzo lubię ciasta z jego dodatkiem, smak słodko-kwaśny. Ciacho wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam też ten smak odpowiada, więc przemycamy rabarbar dość często do letnich wypieków

      Usuń
  3. Ciacho wygląda pysznie :) Bardzo lubię ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń