piątek, 27 czerwca 2014

Proziaki - placki z Bieszczad

Każdy z nas ma swój smak dzieciństwa bądź też z wakacji u babci. Jako dziecko wakacje spędzałam w Bieszczadach,  w rodzinnych stronach mojej Mamci... Wspominać można by długo zaczynając od śniadaniowych przysmaków... zacierki, barszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone na kuchni kaflowej, tym samym nie wierzcie nikomu, że można upiec je na klasycznej patelni i smak będzie ten sam - oj nie będzie nie ... Nie dajcie się zwieść. Aby nacieszyć się ich smakiem musicie koniecznie wybrać się w tamte strony ... Poza smakiem nacieszycie się cudnymi widokami... Kto raz odwiedzi tamtejsze strony z pewnością tam wróci nie jeden raz...

Proziaki - placki z Bieszczad 



SKŁADNIKI:


1 kg mąki
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
około 500-700 ml zsiadłego mleka lub maślanki


 PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę i mieszamy. Następnie wlewamy zsiadłe mleko i cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Następnie wałkujemy je na stolnicy na grubość około 1 cm.


 Z ciasta kroimy np. prostokąty. 


Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron. 


Przewracamy kiedy ładnie podrosną i zarumienią się. 



Podajemy np. z masłem czosnkowym :)

8 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłyscie smaku :)) w mioch rodzinnych stronach na Mazowszu mama też takie robiła i... koniecznie musi zrobić jak tam zawitam w sierpniu :)) tylko u nas się na nie mówi,, sodziaki,, :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, o sodziakach nie słyszałam ale przydatna informacja :) Ja je uwielbiam ...

      Usuń
    2. sodziaki bo na sodzie a u nas nie proziaki tylko broziaki bo na sodę mówiono dawniej broza

      Usuń
  2. Kiedyś miałam okazję je jeść i bardzo mi smakowały :-) z chęcią wypróbuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj konieczni :)) Ja je uwielbiam ... już z niecierpliwością czekam na kolejny wyjazd w Bieszczady :))

      Usuń
    2. Kochani, ja tez pamietam smak tych plackow. Robie dla mojej rodziny w piecu gazowym, tez sa smaczne. Ale smaku plackow pieczonych na piecu kaflowym nigdy nie zapomne. Ciesze sie, ze moje dzieci mialy okazje byc na wakacjach u dziadkow i posmakowac tych prostych a jak smacznych prazionkow. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. można upiec na suchej patelni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na patelni to już nie to samo .. ale skoro pieca nie ma to i z patelni niech będą ;)

      Usuń