piątek, 11 kwietnia 2014

Ziemniaczane puree z jajkiem sadzonym

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek ... Tym razem mamy dla Was pomysł na jajeczko do obiadu. Klasyczne sadzone gości zapewne u większości z nas, jednak my proponujemy by na Waszych stołach zagościły jajka na ziemniaczanym puree, podane ze szpinakiem i boczkiem. Pomysł prosty i łatwy ale jakże apetyczny ... Oceńcie sami :) 

Ziemniaczane puree z jajkiem sadzonym 





SKŁADNIKI:

około 60 dag ziemniaków
6 jajek
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
sól
szpinak świeży
10-15 dag boczku surowego


PRZYGOTOWANIE:


Obrane ziemniaki płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Następnie ziemniaki przekładamy do malaksera i z dodatkiem masła i gałki muszkatołowej rozdrabniamy całość na puree.
 Szpinak płuczemy, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut, odcedzamy. Boczek kroimy w kosteczkę bądź paski i podsmażamy na złoto. 
Następnie z puree wyciskamy na papier ułożony na blaszce wianuszki, wykładamy ich środek szpinakiem i boczkiem, następnie wbijamy jajko.
 Wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczmy całość do ścięcia się jajka 
(białka nie powinno być zbyt dużo by nie zakryło nam żółtka)


2 komentarze: