sobota, 29 marca 2014

Poduszeczki francuskie - szybka przekąska

Dziś bardzo prosty pomysł na przekąskę z ciasta francuskiego, która ostatnimi czasy stała się hitem u mnie w domu. Takie poduszeczki stanowią świetną przekąskę do piwa, przegryzkę imprezową np zamiast chipsów, lub mogą być nawet podawane z kremowymi zupami lub barszczykami. Przygotowuje się ją ekspresowo, gdyż jest z gotowego ciasta francuskiego. Oprócz ciasta potrzebujemy właściwie to co zawsze znajdziemy w domu czyli jedno jajko, kawałek sera żółtego i przyprawy. Ja wykorzystałam czarnuszkę, gdyż ją uwielbiam i ostatnio najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego, ale można ją zastąpić tym co lubimy, ziołami, pieprzem, papryką zostawiamy tu  pełną dowolność.
 
Poduszeczki francuskie

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 
1 jajko 
150 g żółtego sera 
czarnuszka 

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Całe ciasto smarujemy delikatnie jajkiem. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy z wierzchu na całym cieście. Ciasto tniemy na kwadraty o boku ok 3 cm. Z wierzchu posypujemy czarnuszką. 


Układamy kwadraciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 12 - 15 minut, do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do ok 190 stopni.




6 komentarzy:

  1. Fajniutkie te poduszeczki :) Ciasto francuskie uwielbiam, więc przepis zapisuję do wypróbowania :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy i zachęcamy do przesłania zdjęcia po zrobieniu!

      Usuń
  2. Jak to smakowice wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. podaje się te poduszeczki na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można na ciepło jak i na zimno, ja zdecydowanie częściej wybieram tą drugą opcję.

      Usuń