czwartek, 13 lutego 2014

Drożdżowe serduszka z cebulką

Walentynki tuż, tuż, więc i u Nas na blogu nie mogło zabraknąć miłosnego akcentu. Dałyśmy się troszkę porwać magii tego dnia i już na dzień przed proponujemy wykonanie serduszek drożdżowych. Do ciasta dodałyśmy cebulkę, aby nadać im smaku i zapachu i aby same w sobie stanowiły ciekawą "przegryzkę".

Drożdżowe serduszka z cebulką




    SKŁADNIKI:
    250 g mąki pszennej
    40 ml oliwy
    20 g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki soli ziołowej
    50 ml letniego mleka
    1 łyżka cukru
    1 jajko
    1 cebula czerwona
    1/2 cebuli zwykłej
    1 łyżka oliwy do smażenia
    mleko do posmarowania 
     
    Przygotowanie:
    Pokruszone drożdże wkładamy do kubeczka i zalewamy letnim mlekiem. Dodajemy do nich cukier, łyżeczkę maki, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Cebule obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i rumienimy na niej cebule, doprawiając solą ziołową. Po podsmażeniu studzimy. W misce wymieszać mąkę ze szczypta soli, zaczynem z drożdży, jajkiem, podsmażoną cebulką, oliwą i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kawałki ( w zależności od tego jakie serduszka chcemy) u mnie było to 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować wałeczek i rozciąć go przez środek wzdłuż, nie docinając do końca. 
     
     
    Górny koniec zawijamy przez siebie i formujemy serduszko. Serduszka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
     
    Serduszka z wierzchu smarujemy mlekiem lub rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach.
     

      2 komentarze:

      1. Cudne!! Gratuluję świetnych pomysłów!

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Dziękujemy, pomysłów Nam nie brakuje więc zapraszamy ponownie.

          Usuń