Walentynki tuż, tuż, więc i u Nas na blogu nie mogło zabraknąć miłosnego akcentu. Dałyśmy się troszkę porwać magii tego dnia i już na dzień przed proponujemy wykonanie serduszek drożdżowych. Do ciasta dodałyśmy cebulkę, aby nadać im smaku i zapachu i aby same w sobie stanowiły ciekawą "przegryzkę".
Drożdżowe serduszka z cebulką
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
40 ml oliwy
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli ziołowej
50 ml letniego mleka
1 łyżka cukru
1 jajko
1 cebula czerwona
1/2 cebuli zwykłej
1 łyżka oliwy do smażenia
mleko do posmarowania
250 g mąki pszennej
40 ml oliwy
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli ziołowej
50 ml letniego mleka
1 łyżka cukru
1 jajko
1 cebula czerwona
1/2 cebuli zwykłej
1 łyżka oliwy do smażenia
mleko do posmarowania
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże wkładamy do kubeczka i zalewamy letnim mlekiem. Dodajemy do nich cukier, łyżeczkę maki, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Cebule obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i rumienimy na niej cebule, doprawiając solą ziołową. Po podsmażeniu studzimy. W misce wymieszać mąkę ze szczypta soli, zaczynem z drożdży, jajkiem, podsmażoną cebulką, oliwą i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kawałki ( w zależności od tego jakie serduszka chcemy) u mnie było to 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować wałeczek i rozciąć go przez środek wzdłuż, nie docinając do końca.
Pokruszone drożdże wkładamy do kubeczka i zalewamy letnim mlekiem. Dodajemy do nich cukier, łyżeczkę maki, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Cebule obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i rumienimy na niej cebule, doprawiając solą ziołową. Po podsmażeniu studzimy. W misce wymieszać mąkę ze szczypta soli, zaczynem z drożdży, jajkiem, podsmażoną cebulką, oliwą i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kawałki ( w zależności od tego jakie serduszka chcemy) u mnie było to 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować wałeczek i rozciąć go przez środek wzdłuż, nie docinając do końca.
Górny koniec zawijamy przez siebie i formujemy
serduszko. Serduszka układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Serduszka z wierzchu smarujemy mlekiem lub rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach.
Cudne!! Gratuluję świetnych pomysłów!
OdpowiedzUsuńDziękujemy, pomysłów Nam nie brakuje więc zapraszamy ponownie.
Usuń