sobota, 25 stycznia 2014

Polędwiczki z indyka

Mój mąż od zawsze twierdził, że drobiu się nie je ;) Zmienił zdanie całkiem niedawno i od tego czasu gości on u nas w rożnych postaciach. Polędwiczki z indyka są idealne zarówno na obiad jak i na kolację czy też na spotkanie z przyjaciółmi, wystarczy umieścić je w kubełku, podać z ulubionym dipem i przekąskę mamy gotową. U mnie dziś podane na mieszance sałat z frytkami.


Polędwiczki z indyka 


SKŁADNIKI:

40 dag indyka - polędwiczki
1 łyżeczka papryki słodkiej
3/4 łyżeczki papryki ostrej
sól
pieprz
250 ml mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia 

 PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczki kroimy na cienki płaty.
 Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy paprykę słodką i ostrą, sól i pieprz - roztrzepujemy. Polędwiczki moczymy w mleku przez około 30 minut.
 Do pojemnika z zamknięciem przesypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia - mieszamy, następnie polędwiczki przekładamy do mąki, 

 Zamykamy pojemnik i potrząsamy by mięso dokładnie się opanierowała.
 Polędwiczki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy po około 2 minuty z każdej strony,

 

zarumienione polędwiczki wyciągamy i  przekładamy je na blachę. 

 
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.



4 komentarze:

  1. początek ciekawy, ale ta ilość tłuszczu mnie dobiła ;( czy naprawdę trzeba topić mięso w takiej ilości tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie trzeba można skorzystać z innego przepisu :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda mega smacznie:)a tłuszcz zniknie po pieczenia w piekarniku bo zostanie w naczyniu.Dla mnie pysznie.

    OdpowiedzUsuń