wtorek, 14 stycznia 2014

Paprykowa potrawka z marynowanym patisonem

Gorące potrawki są idealnym obiadem bądź ciepłą kolacją na obecną porę roku. Świetnie rozgrzewają nas od środka i są pożywne. Ta, którą dzisiaj przygotowałam jest paprykową potrawką z dodatkiem patisonów, ugotowana została z dodatkiem mięsa z udka kurczaka i przyprawiona na pikantnie.

Paprykowa potrawka z marynowanym patisonem 




SKŁADNIKI:

 mięso z 1 udka kurczaka
1 duża lub 2 małe cebule
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
patisony marynowane 6 szt
sos pomidorowy 250 ml
natka pietruszki 0,5 pęczka
1 łyżeczka papryki ostrej
3 łyżeczki papryki słodkiej
0,5 kostki bulionowej drobiowej
pieprz do smaku
sól do smaku
2 łyżki oliwy


PRZYGOTOWANIE:

Cebule obieramy i kroimy w pół krążki. Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w dużą kostkę. Patisony kroimy w paski bądź w dużą kostkę.
 Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebule i  podsmażamy, podlewamy 250 min wody, dodajemy sól i dusimy cebulę do miękkości. 
Mięso z udka kurczaka kroimy w mniejsze kawałki.  
Kiedy cebula jest miękka dodajemy kurczaka, następnie dodajemy paprykę słodką, kostkę bulionową - całość dokładnie mieszamy i podsmażamy. 
Dodajemy pokrojoną paprykę, dokładnie mieszamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy całość około 500 ml wody i gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone patisony, mieszamy - dodajemy natkę pietruszki. 
Na koniec doprawiamy do smaku dodając ostrą paprykę. 

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy wypróbować - połączenie smaków daje fantastyczny efekt smakowy :)

      Usuń