Gorące potrawki są idealnym obiadem bądź ciepłą kolacją na obecną porę roku. Świetnie rozgrzewają nas od środka i są pożywne. Ta, którą dzisiaj przygotowałam jest paprykową potrawką z dodatkiem patisonów, ugotowana została z dodatkiem mięsa z udka kurczaka i przyprawiona na pikantnie.
Paprykowa potrawka z marynowanym patisonem
SKŁADNIKI:
mięso z 1 udka kurczaka
1 duża lub 2 małe cebule
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
patisony marynowane 6 szt
sos pomidorowy 250 ml
natka pietruszki 0,5 pęczka
1 łyżeczka papryki ostrej
3 łyżeczki papryki słodkiej
0,5 kostki bulionowej drobiowej
pieprz do smaku
sól do smaku
2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Cebule obieramy i kroimy w pół krążki. Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w dużą kostkę. Patisony kroimy w paski bądź w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebule i podsmażamy, podlewamy 250 min wody, dodajemy sól i dusimy cebulę do miękkości.
Mięso z udka kurczaka kroimy w mniejsze kawałki.
Kiedy cebula jest miękka dodajemy kurczaka, następnie dodajemy paprykę słodką, kostkę bulionową - całość dokładnie mieszamy i podsmażamy.
Dodajemy pokrojoną paprykę, dokładnie mieszamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy całość około 500 ml wody i gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone patisony, mieszamy - dodajemy natkę pietruszki.
Na koniec doprawiamy do smaku dodając ostrą paprykę.
Bardzo ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńPolecamy wypróbować - połączenie smaków daje fantastyczny efekt smakowy :)
Usuń