Ziemniaczki boczkiem otulone
SKŁADNIKI:
6-7 ziemniaków
6-7 plastrów boczku surowego
masło
sól
przyprawa do sałatek bądź inna mieszanka ziół
papryka słodka mielona
szpinak 500 g
2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut w lekko solonej wodzie. Następnie na każdym ziemniaczku układamy po kawałeczku masła, oprószamy przyprawą bądź ziołami i owijamy boczkiem. Układamy w naczyniu do zapiekanek (lekko je wcześniej przetarłam masłem) oprószamy papryką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut, aż boczek się zarumieni.
Do garnka przekładamy szpinak dodajemy masło i podduszamy, doprawiamy przeciśniętym czosnkiem i solą. Na talerze nakładamy szpinak i układamy na nim ziemniaczki, podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz