niedziela, 1 grudnia 2013

Ziemniaczki boczkiem otulone na szpinaku

Ziemniaki u nas bardzo często goszczą na stole i to w różnych postaciach. Ostatnio przygotowałam je otulając boczkiem i podając na szpinaku. Ziemniaczki te bardzo szybko zniknęły z talerza, a rodzinka odeszła od stołu najedzona. Prezentują się bardzo szykownie.

Ziemniaczki boczkiem otulone




SKŁADNIKI:

6-7 ziemniaków
6-7 plastrów boczku surowego
masło
sól
przyprawa do sałatek bądź inna mieszanka ziół
papryka słodka mielona
szpinak 500 g
2 ząbki czosnku


PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut w lekko solonej wodzie. Następnie na każdym ziemniaczku układamy po kawałeczku masła, oprószamy przyprawą bądź ziołami i owijamy boczkiem. Układamy w naczyniu do zapiekanek (lekko je wcześniej przetarłam masłem) oprószamy papryką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut, aż boczek się zarumieni. 
Do garnka przekładamy szpinak dodajemy masło i podduszamy, doprawiamy przeciśniętym czosnkiem i solą. Na talerze nakładamy szpinak i układamy na nim ziemniaczki, podajemy na ciepło.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz