Macie już plany na dzisiejszy obiadek? Lubicie rybki? U nas są zjadane z wielkim apetytem. Polecam flądrę w tradycyjnej panierce podaną na ziemniaczanym puree. Może i Wam zasmakuje rybka w takim zestawieniu.
Flądra na ziemniaczanym puree
SKŁADNIKI:
8 płatów flądry
2 jajka
mąka pszenna
sól ziołowa
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
3-4 łyżki mleka
natka pietruszki
8 płatów flądry
2 jajka
mąka pszenna
sól ziołowa
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
3-4 łyżki mleka
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Fladrę
świeżą myjemy, a następnie oprószamy solą i pieprzem. W jednej miseczce
roztrzepujemy jajka w drugiej przygotowujemy mąkę do obtoczenia. Rybę
panierujemy w jajku i mące - smażymy na złoty kolor z dwóch stron na
rozgrzanym tłuszczu.
Ziemniaki obieramy i
gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przekładam do blendera,
dodaję masło, mleko i natkę pietruszki - całość dokładnie rozdrabniam i
łączę do uzyskania gładkiego puree ziemniaczanego. Na talerz nakładamy
porcje puree na której układam upieczoną rybę. Podajemy posypując natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz