piątek, 18 października 2013

Flądra na ziemniaczanym puree

Macie już plany na dzisiejszy obiadek? Lubicie rybki? U nas są zjadane z wielkim apetytem. Polecam flądrę w tradycyjnej panierce podaną na ziemniaczanym puree. Może i Wam zasmakuje rybka w takim zestawieniu. 



Flądra na ziemniaczanym puree




SKŁADNIKI:
8 płatów flądry
2 jajka
mąka pszenna
sól ziołowa
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
3-4 łyżki mleka
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
Fladrę świeżą myjemy, a następnie oprószamy solą i pieprzem. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka w drugiej przygotowujemy mąkę do obtoczenia. Rybę panierujemy w jajku i mące - smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.
 Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przekładam do blendera, dodaję masło, mleko i natkę pietruszki - całość dokładnie rozdrabniam i łączę do uzyskania gładkiego puree ziemniaczanego. Na talerz nakładamy porcje puree na której układam upieczoną rybę. Podajemy posypując natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz