środa, 19 lipca 2017

Tort kokosowa delicja z malinami

Bardzo lubię piec torty dla swoich najbliższych. Każdy z nich ma w sobie coś co przypisuję danej osobie. Ten który dzisiaj zagościł na naszym blogu jest dla miłośników kokosu, malin i delicji. Przygotowanie tego tortu jest bardzo proste ale efekt przepyszny. Sezon malinowy sprzyja wypróbowaniu owej kompozycji ... Polecam :)

Tort kokosowa delicja z malinami




Składniki:
biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 szczypt soli

krem mascarpone
1 opakowanie serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru

krem śmietankowy:
800 ml śmietany 30%
4 opakowania  fix do śmietany
3-4 łyżki cukru pudru

kokos karmelizowany
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
około 80-100 g wiórek kokosowych

dodatkowo:
1 słoiczek konfitury malinowej
2 opakowania delicji malinowych
350 g malin
1 tabliczka białej czekolady
100 g wiórek kokosowych
listki mięty do dekoracji


Przygotowanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie porcjami dodajemy cukier. Do masy dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. dodajemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach.
Ciasto wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 30 minut na 175-180 stopni (do suchego patyczka) Wyciągamy upieczony biszkopt i rzucamy nim dwukrotnie z wysokości 30 cm. Otwieramy obręcz i obracamy go do góry nogami.
Zimny biszkopt przekrawam na dwie części.

Kokos karmelizowany: na patelnie przekładamy masło, wsypujemy cukier i roztapiamy, dodajemy wiórki kokosu i stale mieszając karmelizujemy na rumiano. Przekładamy wiórki kokosu na tackę rozprowadzając po powierzchni (aby się nie zbrylił, a przestygł)

Krem mascarpone: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i serek mascarpone - miksujemy.

Pierwszy blat smarujemy konfitura malinową. Nakładamy krem mascarpone. Na nim układamy jedną obok drugiej delicję malinową. Między delicję układamy maliny.

Krem śmietankowy: schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno, dodajemy fix z cukrem pudrem, miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sztywnej śmietany.

Na delicję z malinami wykładamy 3/4 kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Cały tort - wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Boki tortu oprószamy białym kokosem. Wierzch, sam rant dekorujemy karmelizowanymi wiórkami. górę tortu oprószamy wiórkami białej czekolady.
Tort chłodzimy kilka godzin w lodówce
Tuz przed podaniem na środek tortu układam  delicję i dekoruję świeżymi malinami i listkami mięty.






1 komentarz:

  1. Cudowny torcik😍😍,z pewnością się skuszę..a jaki wymiar tortownicy??

    OdpowiedzUsuń