niedziela, 2 kwietnia 2017

Chiński półmisek misz masz na brązowym ryżu

Danie, które dzisiaj Wam serwujemy powstało w kilka chwil w tak zwanym kryzysowym momencie. Miała być chińszczyzna, a była czysta improwizacja. Myślę, że warte jest chwili na przygotowanie gdyż zniknęło z talerzy błyskawicznie.

Chiński półmisek misz masz na brązowym ryżu



Składniki:
200 g brązowego ryżu
1 cebula
400 g mieszanki warzyw chińskich
1/2 szt jasnej części pora
500 g mięsa mielonego z łopatki
300 ml passaty pomidorowej
sos sojowy
przyprawa do potraw chińskich
sól, pieprz do smaku
olej

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pora kroimy w plasterki. W woku przesmażamy cebulę z porem podlewając sosem sojowym, dodajemy warzywa chińskie i podduszamy 5 minut. W tym czasie na drugiej patelni przesmażamy mięso mielone. Dodajemy do warzyw wraz z passatą pomidorową, mieszamy, dodając przyprawę do dań chińskich oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość dusimy około 5 minut. 
Brązowy ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Nakładamy na półmiski, na wierzch nakładamy chińskie misz masz, dekorujemy szczypiorkiem. 




2 komentarze: