piątek, 3 marca 2017

Naleśniki zapiekane na patelni z twarożkiem i konfiturą porzeczkową

Sezon na naleśniki trwa przez cały rok. Jedną z możliwości ich podania jest opcja na słodko, za którą w większości przepadają nasi milusińscy. Jedni przepadają za naleśnikami z serem drudzy z konfiturami bądź powidłami, a ja dzisiaj zapraszam na połączenie owych kompozycji. U nas zapiekane na patelni naleśniki z konfiturą i twarożkiem na słodko przyprószone cukrem pudrem. 

Naleśniki zapiekane na patelni
 z twarożkiem i konfiturą porzeczkową

Składniki:
naleśniki:
330-350 ml mleka
200 g mąki pszennej
1 duże lub 2 małe jajka
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do smażenia

twarożek:
250 g twarogu
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka cukru pudru
2-3 łyżki śmietany 30%

dodatkowo:
konfitura z czarnej porzeczki
cukier puder
masło

Przygotowanie:
Naleśniki: do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, jajka i cukier puder - miksujemy. Na nagrzanej natłuszczone patelni smażymy rumiane naleśniki.
Twarożek: do miski przekładamy ser, dodajemy śmietanę, cukier z wanilia i cukier puder - blendujemy.
Naleśniki smarujemy konfiturą porzeczkową, nakładamy twarożek, składamy na trójkąty.
patelnie smarujemy masłem, układamy naleśniki, podsmażamy do zarumieniania z dwóch stron.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.







3 komentarze:

  1. Zmotywowałyście mnie (a raczej skusiłyście ogromnie)! Pędzę lecę do kuchni też smażyć naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie oparłabym się takim neleśniorom;)

    OdpowiedzUsuń