środa, 10 czerwca 2015

Słodkie środy - Truskawkowe muffiny na maślance

 Dzisiaj jak co tydzień w samym środku pracującego tygodnia gości słodki dzień. Z racji, że sezon truskawkowy w pełni i u nas tych smacznych owoców zabraknąć nie może. Dzisiaj zapraszamy Was na wspaniałe muffiny z truskawkami przygotowane na maślance. Upieczone zostały z wszystkim dobrze znaną kruszonką, która idealnie do nich pasowała. Przyznam, że upiekłam je z wieczora aby nie skusić się jednego dnia na zbyt wiele muffin, bo jak wiadomo tym słodkością trudno się oprzeć ...

Truskawkowe muffiny na maślance 



SKŁADNIKI:

1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego 

135 ml maślanki
2 małe jajka
65 ml oleju 

dodatkowo:
około 200-250 g świeżych truskawek

kruszonka:
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki tortowej
25 g twardego masła

PRZYGOTOWANIE:

Do większej miski wsypujemy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia,  cukier i cukier waniliowy - mieszamy.
Do drugiej miseczki wlewamy maślankę, dodajemy olej oraz wbijamy jajka - mieszamy.


Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. 
Powstałym ciastem napełniały papilotki do muffin do około 3/4 wysokości

 
 
Truskawki Płuczemy, szypułkujemy, kroimy w ćwiartki i układamy w cieście.


Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy zimne masło i rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki. 
Kruszonkę wykładamy na muffiny z truskawkami.

 

Muffiny pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

 

12 komentarzy: