środa, 3 czerwca 2015

Słodkie środy - Drożdżowe bułeczki z jagodami

Dzisiaj w cyklu "Słodkie środy" chciałyśmy zaprosić Was na drożdżowe bułeczki z jagodami. Co  prawda sezon na jagody jeszcze przed nami, jednak do przygotowania tych pyszności nadadzą się również mrożone owoce, a takie być może jeszcze znajdziecie w swoich zapasach. Bułeczki są proste w przygotowaniu, a takie domowe są z całą pewnością najlepsze... Możemy przygotować je z klasyczną kruszonką lub podać z cukrem pudrem. 


Drożdżowe bułeczki z jagodami



SKŁADNIKI:


500 g mąki pszennej
45 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru + cukier do owoców
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 ml mleka + do posmarowania
100 ml oleju
sól
2 jajka
250 g jagód


PRZYGOTOWANIE:



Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz olej i wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkujemy, kroimy na prostokąty, nakładamy jagody i po około 1/3 łyżeczki cukru, zwijamy rogi do środka tworząc kulkę, układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość smarujemy mlekiem.
 Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut doi zarumienienia. 
Podajemy posypując cukrem pudrem.


12 komentarzy:

  1. Mmm, idealne na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko! Jagody działają na nas jak dopalacze xD Wyglądają apetycznie, aż za bardzo :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, miło czytać tak dopalaczowy komentarz :)

      Usuń
  3. Jak one apetycznie wyglądają w środku... :) cudne są, to ciastka moich wakacji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) takie bułeczki chyba większości z nas kojarzą się z wakacjami ....

      Usuń
  4. Pyszne bułeczki, jak malowane :)

    OdpowiedzUsuń