poniedziałek, 8 czerwca 2015

Poniedziałkowy "fit" - Jajka zapiekane w szynce z pomidorem

Dzisiaj jak co poniedziałek coś dietetycznego. Zapraszamy Was na pyszne śniadanie.
Jajka można gotować, smażyć i piec. U nas dzisiaj właśnie ta ostatnia opcja - pieczone, a dokładniej zapiekane. Zostały one otulone szynką, przybrane pomidorem i koperkiem, podane na zielonej sałacie - całość skomponowała się idealnie. 
Jajka zapiekane w szynce z pomidorem

SKŁADNIKI

2 duże plastry szynki - chudej np konserwowej

2 jajka

2 plastry pomidora
sól
koperek świeżo siekany
4-5 liści sałaty masłowej

PRZYGOTOWANIE

Naczynie do zapiekania lub kokilkę wykładamy chudną szynką (ja użyłam szynki konserwowej).
Do środka wbijamy dwa jajka uważając, by żółtko się nie rozpłynęło, doprawiamy solą, układamy dwa plastry pomidora i posypujemy szczyptami świeżo posiekanego koperku. 




Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut, aż jajka się zetną.  Na talerz przekładamy zieloną sałatę, wyciągamy upieczone jajka w szynce. 



Smacznego!

12 komentarzy: