sobota, 2 maja 2015

Wołowe zrazy w potrawce na winie

Dzisiaj zapraszamy na wołowe zraziki w potrawce na winie. Mój mąż przepada za wszelkimi roladkami, a tym bardziej jeżeli są one wołowe. A Wy takie lubicie ? Zraziki przygotowałam w klasyczny dla nich sposób z musztardą, ogórkiem konserwowym i białą cebulą. Jednak wariacja całości polega na tym, że nie podałam ich w klasycznym wszystkim znanym sosie. Wybrałam do podania potrawkę, przygotowaną z mieszanki warzyw węgierskich podlaną wyśmienitym winem porto ... Danie idealnie nada się na obiad jak i na kolację. 

Wołowe zrazy w potrawce warzywnej na winie 




SKŁADNIKI:

zrazy:
4 plastry udźca wołowego
musztarda
1 cebula biała
2-4 ogórki konserwowe
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
500-700 ml bulionu wołowego

potrawka:
450 g mieszanki warzywnej węgierskiej - mrożonka
150 ml wina porto - białe półsłodkie 
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
szczypiorek


PRZYGOTOWANIE:

Sznycle: mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy lub nakłuwamy do uzyskania cienkiego plastra, smarujemy musztardą. Ogórka kroimy w ćwiartki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na mięsie układamy porcję cebuli i ogórka




Wołowinę zwijamy w roladę.




W garnku rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy sznycle i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia.





Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 70 -80 minut.





Potrawka: Mrożonkę wrzucamy na patelnię, podduszamy 5 minut, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, podlewamy winem i dusimy do jego odparowania. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką do smaku.





Na półmiski nakładamy porcję potrawki, na wierzch układamy pokroje w plastry sznycle i posypujemy posiekanym s szczypiorkiem.

Smacznego !

12 komentarzy: